fbpx

Zagrepčani u hostelu, Petrinjci u kontejnerima, a Vlada RH plaća Ukrajincima smještaj u stanovima

Dok 190 Zagrepčana koji su u potresu ostali bez svojih domova već skoro dvije godine živi u Hostelu Arena, a stradali Petrinjci se smrzavaju u hladnim kontejnerima, Vlada RH je ovaj tjedan donijela Odluku o financiranju troškova stambenog zbrinjavanja raseljenih osoba iz Ukrajine u pojedinačnom smještaju, znaći u kućama i stanovima.

Svima koji svoje nekretnine ustupe za smještaj izbjeglica iz Ukrajine država će isplaćivati do najviše 3600 kuna mjesečno. No, ukoliko ustupite svoju nekretninu Petrinjcu koji je u potresu ostao bez doma, za to vam država neće dati ništa. Istovremeno, ta ista država, nije se potrudila obnoviti srušene objekte.

Odlukom Vlade RH izbjeglice iz Ukrajine uživati će puno kvalitetniji smještaj nego su primjerice imali izbjeglice iz Vukovara za vrijeme domovinskog rata. Oni su bili smješteni po starim barakama i hotelima dok se za izbjeglice iz Ukrajine propisuje da stambena jedinica treba imati minimalno 30 metara četvornih površine stambenog prostora za jednu osobu, odnosno za svaku sljedeću osobu iz kućanstva po pet metara četvornih.

Što treba za ukrajinsko državljanstvo?

Ovo vjerojatno sa zavišću gledaju Zagrepčani smješteni u starom Hostelu Arena u Remetincu, a pogotovo ljudi smješteni u kontejnerskom naselju u Petrinji. Njih nije nitko pitao koliko im četvornih metara prostora treba. Bili su sretni da uopće dobiju bilo kakav kontejner.

Prostor za Ukrajince mora imati kuhinju i kupaonicu sa sanitarnim čvorom, treba biti opremljen potrebnim namještajem i aparatima te imati svu potrebnu komunalnu infrastrukturu.

Možda je rješenje da se Hrvati koji su u potresu ostali bez domova apliciraju za ukrajinsko državljanstvo?