fbpx

DAMIR NOVOTNY: “Nije nemoguće da cijena goriva dosegne i 20 kuna po litri”

Ekonomski analitičar Damir Novotny u utorak je u ‘Novom danu’ N1 televizije komentirao djelomičnu zabranu uvoza ruske nafte u EU, čije su članice postigle dogovor o zabrani uvoza nafte brodovima, ali ne i putem plinovoda.

Novotny je kazao da je riječ o kompromisu u korist Mađarske. “Mađarska, Slovačka, Češka su povezane, njihove rafinerije kupuju naftu kroz naftovod Južna družba. Oni ovise od nafte koju kupuju od Rusije, uralske nafte. Ona je imala nižu, značajno nižu cijenu, od ove koja dolazi iz Sjevernog mora. Mađarska, Viktor Orban, ne samo da je osigurao nastavak opskrbe, iako opskrba nije bila ugrožena. Ovdje se ipak radi, a to je MOL i priznao, o snažnom interesu MOL-a koji nastoji zadržati dobavu iz Rusije”, rekao je Novotny i dodao da su oni priznali da je ta razlika u cijeni toliko velika da su njihove rafinerije jako dobro poslovale proteklih mjeseci.

Smatra da tržišta na ovu odluku nisu reagirala ‘baš nervozno’. Nafta iz Sjevernog mora, Brent, dodaje, kreće se oko 120 dolara po barelu. “Uralskoj nafti će cijena padati jer je intencija da se do kraja ove godine 90 posto ruske nafte zamijeni onima iz drugih izvora. Povećat će se potražnja za alternativnim izvorima. Nafte ima dovoljno, ona pluta u velikim tankerima po Meditaranu i čeka da se primi. Ne očekujemo veliki rast cijena derivata. Iako je potražnja za derivatima pokazivala neka obilježja neelastičnosti, vidjeli smo da ne pada potrošnja bez obzira koliko su cijene rasle”, rekao je za N1.

Novotny je dodao da, kad dođe do neke točke cijene derivata, cijena će padati. “A nafte ima. Hrvatska tako postaje važna, ne samo za sebe, nego i za EU, Srednju Europu… Vjerojatno će te tektonske promjene u dobavnim pravcima značiti uravnoteženje cijene i vjerojatno neće doći do velikog rasta cijena”, smatra.

Na pitanje zašto su benzin i dizel toliko jeftiniji u Mađarskoj, Novotny objašnjava da postoje dva tipa nafte kao goriva. “Jeftinija koja se održavana cijeni oko 8 kuna (oko 430 forinti). Ovaj kvalitetniji dizel koji koriste suvremena vozila nije toliko jeftin. Mađarska vlada se odlučila odreći trošarina. I tamo najviše kupuju poljoprivrednici. Ovaj moderni dizel kupuju vozači suvremenih vozila i on košta oko 15 kuna. To je politički potez, to nema veze s ekonomikom tog sektora”, naglasio je.

Upitan hoće li cijena u nekom trenutku prijeći granicu od 15 kuna, Novotny kaže da to nije nemoguće. “Moguće da se u jednom trenutku kreću između 15 i 20 kuna. Vidjet ćemo kako će tada potrošnja reagirati. Zasad je ona stabilna, ne reagira na tu visoku cijenu”, rekao je i dodao da je ‘moguće da cijena dosegne i 20 kuna’. Podsjetio je da je 1980-ih godina, kad se preračuna, cijena bila i viša i onda je u jednom trenutku cijena naglo pala.