fbpx

Dan državnosti ili “HDZ-ov dernek”…?

U Hrvatskoj je jučer bio praznik, neradni dan, Dan državnosti. Praznik kojim se obilježava spomen na konstituiranje prvog višestranačkog Sabora, 30. svibnja 1990., kada je HDZ formalno preuzeo vlast i zagospodario Hrvatskom kao svojim lenom. No, bio je to još uvijek Sabor Socijalističke Republike Hrvatske, a ne nove, samostalne Tuđmanove države, što HDZ-ovim prvacima nije smetalo da taj datum proglase nacionalnim praznikom hrvatske državnosti. Zbog toga mnogi danas proslavu toga datuma smatraju promašenom, i zapravo HDZ-ovim “dernekom”. Na obilježavanju kojeg se, usput rečeno, nije pojavio ni hrvatski predsjednik Zoran Milanović.

Za prvog predsjednika Hrvatskog sabora izabran je Žarko Domljan, za potpredsjednike Ivica Percan, Stjepan Sulimanec i Vladimir Šeks.

Stjepan Mesić izabran je za predsjednika Izvršnog vijeća Sabora ( što je ekvivalent današnjem premijeru ), a za predsjednika Predsjedništva Socijalističke Republike Hrvatske, Franjo Tuđman, koji je taj događaj, iako je Hrvatska bila još socijalistička i još “jugoslavenska” , proglasio “prvim korakom na povratku hrvatskog naroda i njegove države europskoj civilizacijskoj, političkoj, kulturnoj i gospodarskoj tradiciji”.

Ipak, Tuđmanov i HDZ-ov Dan državnosti nije imao kontinuiteta, jer je pobjedom Račanove koalicije 2000., preispitana oportunost toga datuma i državnog praznika, pa je 2001. Zakonom o blagdanima, spomendanu i neradnim danima 30. svibnja preimenovan u Dan Hrvatskog sabora, a Dan državnosti prebačen na 25. lipnja, datum kada je Sabor donio odluku o uspostavi suverene i samostalne Republike Hrvatske. I tako je ostalo sve do 2019. kada je Plenkovićev HDZ, pod pritiskom dobrog dijela članstva, vratio Dan državnosti na onaj Tuđmanov, 30. svibnja, realno, dan konstituiranja prvog višestranačkog sabora, no u SRH, a ne samostalnoj Hrvatskoj.

Aktualni hrvatski predsjednik Zoran Milanović, nije se danas pridružio hrvatskom državnom vrhu u obilježavanju Dana državnosti, bojkotirao je i Vladu, i Sabor i HDZ u proslavi, kako mnogi vjeruju, HDZ-ovog praznika.

Premijer Andrej Plenković, nota bene i šef HDZ-a, govoreći o značaju ovog praznika napominje kako je toga dana ostvaren povijesni san hrvatskog naroda o vlastitoj državi, što, kako rekosmo nije točno. Hrvatska je, naime, postala samostalna tek 25. lipnja, kako je to ispravno vidio i Ivica Račan, jer je tada u saboru donesena odluka o uspostavi suverene i samostalne Hrvatske.

Zanimljivo je da će u prigodi praznika, bivša ministrica vanjskih poslova iz Račanove vlade, Vesna Pusić, poznata kao jedna od najistaknutijih kritičarki HDZ-ove vlasti i stanja u hrvatskom društvu uopće, kazati kako je Hrvatska danas, unatoč svim slabostima, greškama, negativnostima, s obzirom na sve ono što se događa u svijetu,posebno u Ukrajini, “prilično normalna država”. Što samo govori koliko smo u ovih tri desetljeća samostalnosti srozali kriterije…