fbpx

‘DOMOVINA TO GO’ Roman o ljudima koji su morali odselili iz Hrvatske u potrazi za boljim životom

Hrvati koji su zadnjih godina iselili iz domovine u potrazi za boljim životom dobili su prvo ukoričeno izdanje koje opisuje kako stvarno izgleda život u tuđini.

Šimun Nikolić, nezaposleni profesor hrvatskoga jezika, razočaran u hrvatsko pravosuđe i ekonomiju, odluči otići raditi u München kao bauštelac, ne bi li prikupio novac za ponovno pokretanje sudskog spora povodom prometne nesreće u kojoj su mu stradali žena i dijete. Smjestit će ga našijenci u zgradu, kafkijanski limb, gdje žive došljaci svih nacija, živu vrevu jezika i nevolja, a uskoro će zaredati i ubojstva i Šimun će se naći usred kriminalističke istrage u kojoj su svi stanovnici hotela sumnjivi, što pojačava njihove strahove koje nose sa sobom iz zavičaja.

U romanu ‘Domovina to go’ Roberta Međurečana autor predstavlja galeriju likova i trauma, preispituje europski identitet, multikulturalno društvo, bolan i neizvjestan proces melting pota, pripovijeda o klicama terorizma i pribojava se rata u Europi. Koji je u međuvremenu počeo.

Robert Međurečan rođen je 1969. u Zagrebu. Njegov prvi roman, drski antiratni pamflet Prodajem odličja, prvi vlasnik (2008.) bio je nominiran u svim natječajima za knjigu godine. Drugi roman, Kad jaganjci utihnu u Zdihovu (2011.), literarno nastavlja obračun s devijacijama iz bliske prošlosti. Treći roman, Krletka za glinenog goluba (2019.), zatvara svojevrsnu trilogiju o našim posrnućima u trenutku dok naši nogometaši haraju Svjetskim prvenstvom.

Za sebe kaže da piše drame, scenarije, svira, sklada pjesme za sitne novce. Lako se rasplače na ciganske romanse. Priučeni je dešnjak, lijevi volej mu je još uvijek razarajući.

Živi i radi u Zagrebu.

KNJIGU MOŽETE NARUČITI OVDJE.