fbpx

Europsko tužiteljstvo upravo je podiglo optužnicu protiv dva hrvatska gradonačelnika i poduzetnika

Europsko tužiteljstvo podiglo je optužnicu protiv gradonačelnika Nove Gradiške Vinka Grgića, te bivšeg gradonačelnika Velike Gorice Dražena Barišića zbog sumnji u korupciju i zlouporabe tijekom dva projekta financirana europskim novcem. Grgić je do izbijanja ove afere bio član SDP-a, a Barišić je još uvijek član HDZ-a.

Osim njih optuženo je još osam osoba, među njima i poduzetnik Krešo Petek kojem su, kako se sumnja, gradonačelnici namještali unosne poslove sufinancirane europskim sredstvima.

Četiri sumnjiva projekta

Prema optužnici, riječ je o četiri slučaja povezana s građevinskim projektima ukupne vrijednosti 22,6 milijuna eura. Europski fondovi, ali i državni proračun RH, nisu značajnije oštećeni budući da su istražitelji na vrijeme reagirali, uhitivši Peteka, Grgića i Barišića, te ostale za koje se vjeruje da su s njima muljali s europskim novcem.

Grgić je sada optužen da je kao gradonačelnik Nove Gradiške u dva navrata od Peteka primio 15.000 eura mita u zamjenu za manipulaciju postupcima javne nabave. Konkretnije, Petekovim firmama Grgić je navodno trebao osigurati dodjelu poslova na dva građevinska projekta: ‘Izgradnja reciklažnog dvorišta’ i ‘Izgradnja solarne elektrane’.

Procijenjena vrijednost prvog projekta bila je 900.000 eura. Od tog iznosa, 562.000 eura bilo je financirano iz Kohezijskog fonda Europske unije. Vrijednost drugog projekta bila je 700.000 eura, od čega je 85 posto osigurano iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Europski tužitelji sumnjaju da su u dogovaranju ovih poslova sudjelovale još tri osobe, koje su za to i optužene. Naime, navodi se dalje u optužnici; nakon što je natječaj namješten za Peteka njegovim je firmama dodijeljen projekt ‘Izgradnja reciklažnog dvorišta’, a on je zauzvrat gradonačelniku Nove Gradiške platio dogovoreni iznos mita.

Koliko su štete napravili

“Ovakvim postupanjem okrivljenika nanesena je šteta od 53.000 eura Kohezijskom fondu Europske unije, a Gradu Nova Gradiška u iznosu od 32.500 eura”, navodi se u optužnici. Na projektu solarne elektrane nije bilo štete budući da su i Grgić i Petek, kao i ostali osumnjičeni da su sudjelovali u namještanju posla za njegove firme, sredinom rujna 2020. uhićeni.

Istom ovom optužnicom Peteku je na teret stavljeno dogovaranje posla na pročistaču u Velikoj Gorici. To je, kako sumnja europsko tužiteljstvo, dogovarao s Barišićem, koji je u to vrijeme, dakle sredinom 2020. još bio gradonačelnik Velike Gorice. U pitanju su bili radovi na projektu izgradnje uređaja za pročišćavanje otpadnih voda i nadzorno upravljačkog sustava, te projektu obnove sustava javne rasvjete, a sve je trebao odraditi upravo Elektrocentar Petek.

Poznato je da je procijenjena vrijednost pročistača bila 14 milijuna eura, od čega je 67,34 posto trebalo biti financirano iz Kohezijskog fonda Europske unije. Za obnovu javne rasvjete, posao vrijedan sedam milijuna eura, dio sredstava bio je osiguran iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Barišiću se optužnicom na teret stavlja zlouporaba položaja i trgovanje utjecajem, a ključni dokazi, kako smo već javljali, su tajne snimke njegovih susreta s Krešom Petekom. Petek je snimljen kako u jednom razgovoru govori: ‘Dražen i ja smo se sve dogovorili’. Uz Barišića i Peteka za malverzacije europskim novcem u Velikoj Gorici optužene su još tri osobe.