fbpx

HDZ-ovi načelnici Općine Preko godinama se natezali s investitorom – sad građani zbog toga moraju platiti 10 milijuna kuna!

Zbog propalog projekta turističkog naselja s početka 2000-ih, Općina Preko na otoku Ugljanu upala je u dug težak 17,5 milijuna kuna. HDZ-ov načelnik Jure Brižić za portal Telegram tvrdi da ga je odlučio plaćati u mjesečnim ratama od po 120.000 kuna. U ovom trenutku to znači da će općinski proračun preko 12 godina biti vezan uz to dugovanje. No, kako se kamate obračunavaju svaki dan, izvjesno je da će taj period, zajedno s financijskom dubiozom za mještane, biti puno duži.

Inače, riječ je o dugovanju iz 2009. koje je tada iznosilo svega 7,5 milijuna kuna. U međuvremenu je naraslo jer se općina zbog duga godinama borila na sudu sa stranim investitorom.

Zanimljivo je da je Preko u međuvremenu ponovno prodalo isto zemljište, ovoga puta za novi turistički projekt. U općinski proračun uplaćeno je nešto manje od 19,5 milijuna kuna, ali dug za prvu propalu investiciju nije vraćen.

Kako je trebao niknuti resort na Ugljanu?

Ova bizarna priča počela je kao jedan sjajni projekt hrvatskog turizma. U idiličnoj uvali Prtljug u blizini Lukorana na otoku Ugljanu trebalo je niknuti luksuzno turističko naselje s 2.200 kreveta. Barem je tako bilo najavljeno 2005. godine. Tvrtka Duboko plavetnilo iza koje su stajali austrijski investitori, osim hotela s četiri zvjezdice, planirala je graditi i elitne urbane vile.

Ugovor s općinom Preko sklopljen je još u mandatu HDZ-ovog načelnika Ante Jerolimova, u travnju 2009. godine. Kupoprodajna cijena zemljišta tada je iznosila 4,2 milijuna eura. U ime Dubokog plavetnila prvu ratu od milijun eura uplaćuje njihov poslovni partner, odvjetnik Leopold Specht iz Beča. Zapravo daje Dubokom plavetnilu zajam za početak kupovine. Jerolimov je tada objavio da će cijela investicija biti vrijedna 140 milijuna eura.

Međutim, u idućim mjesecima općina i inozemni investitor sklapaju četiri aneksa ugovora kojima se prolongira plaćanje ostatka kupoprodajne cijene za zemljište na Lukoranu. Kako na kraju cijeli iznos nije isplaćen, ugovor se 31. siječnja 2010. raskida.

Prvi projekt je na kraju ipak propao

Novi krug dogovora uslijedio je u lipnju 2012. godine. Općina i Duboko plavetnilo sklapaju novi ugovor, koji, također vrlo brzo propada. Nakon toga potpuno se raskida i suradnja austrijskih investitora s općinom Preko.

No, ostaje otvoreno pitanje povrata onih milijun eura koji su uplaćeni za zemljište. Duboko plavetnilo odlučuje tražiti svoj novac natrag, ali vrlo brzo potraživanje prepušta samom Spechtu.

On u siječnju 2015. pokreće sudski spor protiv Općine Preko jer je ignorirala njegove zahtjeve za povratom uloženog. Naime, tih milijun eura nije bilo tretirano kao kapara, pa se novac morao vratiti investitoru. To je i sam načelnik Jerolimov potvrdio u svom iskazu na sudu. Izjavio je, naime, da će Općina Preko novac vratiti čim pronađen novog investitora. To se, međutim, nije tako brzo dogodilo.

HDZ-ovi načelnici prebacuju se s dugom

To ljeto, dakle u srpnju 2015., Jerolimov pritisnut upravo ovom sudskom parnicom, te procesom pokrenutim zbog afere s njegovom lažnom diplomom Ekonomskog fakulteta, daje ostavku. Nastavlja političku karijeru u Saboru jer je na zastupničkoj poziciji cijelo vrijeme mijenjao Božidara Kalmetu. Do idućih lokalnih izbora 2017. općinu Preko vodi Karlo Novoselić koji je Jerolimovu bio zamjenik.

Zatim načelnik postaje Jure Brižić. S porukom ‘mi smo nova snaga Općine Preko’, osvaja novi mandat za HDZ u tom otočnom mjestu. Obećava stvaranje uvjeta za cjelogodišnji život na otoku, demografske mjere i povratak ljudi koji su s otoka otišli. Tijekom kampanje uživa snažnu podršku iskusnih lokalnih HDZ-ovaca Božidara Kalmete i Božidara Longina.

Od Jerolimova Brižić nasljeđuje i milijunsko dugovanje zaostalo iz propalog projekta na Lukoranu. Ne odlučuje ga platiti nego nastavlja parnicu na Trgovačkom sudu u Zadru.

Što su zaključili sudovi u ovom sporu?

U prvoj godini mandata dočekuje ga nepravomoćna presuda u korist Općine. Trgovački sud u Zadru odbija u rujnu 2018. Spechtovu tužbu uz obrazloženje da je svoj dug trebao najprije pokušati naplatiti od Dubokog plavetnila, jer je njima zapravo posudio novac za uplatu prve rate za zemljište na Ugljanu. Oni su, po stavu Trgovačkog suda u Zadru, bili glavni dužnik.

No Specht se žali i Visoki trgovački sud preinačuje odluku. Prema pravomoćnoj presudi iz kolovoza 2021., Općina Preko mora, na kraju, vratiti onih milijun eura i to s kamatama od 2009. kada je novac uplaćen. Uz to, Spechtu je dosuđeno i nešto manje od 850 tisuća kuna sudskih troškova.

Ni nakon toga Općina Preko ne želi platiti dug. Iako je Fina već trebala realizirati ovrhu na zahtjev Austrijanca, Brižić preko Općinskog suda u Zadru sve prolongira. Fina nam ne odgovara zašto nije ovršila općinski proračun prema presudi, a Brižić u međuvremenu traži da se Općini Preko omogući otplata u ratama. Vještaci utvrđuju da bi rata trebala iznositi 69.449 kuna mjesečno. Na kraju sud ipak određuje iznos od 120 tisuća kuna, kao mjesečnu ratu za podmirenje dugovanja. I dok se Spceht na to žali, načelnik prihvaća odluku suda. Istovremeno od Vrhovnog suda RH traži reviziju spora i nada se da općina na kraju neće morati platiti dug. Ovdje valja napomenuti da na današnji dan dugovanje za sudske troškove iznosi 1.061.315 kuna, dok 2,2 milijuna eura iznosi glavnica duga s kamatama.

Gdje je 19,5 milijuna kuna od prodaje zemlje?

Vratimo se još malo na početak kada smo naveli da je Općina Preko u međuvremenu po drugi puta prodala zemljište u uvali Prtljug. To se doista dogodilo u veljači 2020. godine. Dok se Jerolimov nadao novim investitorima, Brižić ih je i dočekao. Uz dosta medijske pozornosti, potpisao je ugovor s tvrtkom Sitno Holding Real Estate iz Slovačke. Zemljište je tim ugovorom procijenjeno na 33,38 eura po metru kvadratnom, a Sitno je platilo ukupno 19,496.730 kuna, odnosno 34,88 eura po metru kvadratnom za nešto više od 77 tisuća kvadrata. Slovaci tamo, kako je najavljeno, planiraju izgraditi 220 vila s bazenom, dva privezišta sa 150 vezova i hotel s 500 kreveta.

Oporba u vijeću Općine Preko uvjerava da je cijena koja je ugovorena preniska jer je svega kilometar udaljeno, jednako atraktivno zemljište na Ugljanu prodano za 76 eura po metru kvadratnom. Uvjereni su da je Općinski proračun ozbiljno oštećen, no DORH se o tome još nije oglasio.

Na izravno pitanje što je učinio s 19,5 milijuna kuna koje je dobio za zemlju u uvali Prtljug, odnosno kako ih je Općina utrošila, načelnik Brižić izbjegao nam je odgovoriti. “Iznos od 120 tisuća kuna koji otplaćujemo mjesečno, ne ugrožava poslovanje Općine Preko, niti u znatnoj mjeri ne utječe na provođenje planiranih projekata i zacrtanih razvojnih ciljeva”, kazao je kratko za Telegram.