fbpx

Inflacija uništava građane ali država ubire poreza više no ikad

Vlada kreće u prvi ovogodišnji rebalans proračuna, a detalje će predstaviti na redovitoj sjednici Vlade četvrtkom.

Tri su glavna razloga rebalansa: dugovi u zdravstvu, posljedice rata u Ukrajini, uključujući zbrinjavanje izbjeglica te povećanje izdataka za plaće zbog dogovora sa sindikatima, objasnio je ranije potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić.

“Što se tiče preraspodjele, u ovim smo okolnostima dosad uspjeli pokriti sve zahtjeve. Stoga smo procijenili da je dobro da sada idemo u rebalans”, početkom tjedna je najavio premijer Andrej Plenković.

Činjenica je da inflacija uništava građane, ali itekako pogoduje vladajućima s obzirom da oni ubiru sve više na ime poreza. Primjerice, sa svakim rastom cijene benzina, povećava se i iznos kojeg na ime trošarina ubire država.

Zato će, osim povećanih rashoda proračuna, izmjene obuhvatiti i prihodovnu stranu s obzirom na to da će veća inflacija od predviđene osigurati dodatne prihode od PDV-a i trošarina, a Marić je kazao da su solidni i prihodi od doprinosa.

Zahvaljujući većim prihodima tj. inflaciji, proračunski deficit bi rebalansom trebao porasti tek neznatno u odnosu na originalni proračun, usvojen lani krajem godine, odnosno s 2,6 na 2,9 posto BDP-a.