fbpx

KARDIOLOZI PREPORUČUJU Ovo su namirnice za bolje zdravlje srca, uvijek se nalaze u njihovoj kuhinji

Za bolje zdravlje srca dobre su svježe namirnice, cjelovite žitarice, orašasti plodovi, riba, piletina, puretina te mliječni proizvodi s niskim udjelom masnoće. Nekoliko kardiloga izdvojilo je koje namirnice uvijek imaju u kuhinji, a koje im pomažu da u kratkom vremenu pripreme zdrave i ukusne obroke, piše Ordinacija

1. Masline

“Masline su pune antioksidanata, sadrže malo ugljikohidrata i puno zdravih mononezasićenih masnih kiselina. Sve su kvalitete koje mogu sniziti loš kolesterol, ali povisiti razine dobrog kolesterola te smanjiti rizik od bolesti srca”, rekao je dr. Sathit Bhusri, kardiolog iz New Yorka. On ih uvijek ima u kuhinji, a voli ih jesti kao predjelo ili ih dodati raznim jelima.

2. Losos

“Jedite ribu. Losos je uvijek u mojoj kuhinji i jedna je od namirnica koje uvijek rado preporučujem pacijentima jer pogoduje očuvanju zdravlja srca, a i vrlo je ukusna”, rekao je dr. Leonard Pianko, kardiolog u Kardiovaskularnom centru na Floridi. Dodao je da losos ne mora biti jedina riba koja se jede jer svaka koja sadrži omega 3 masne kiseline je dobra za zdravlje srca. Istraživanje je pokazalo kako upravo takve namirnice smanjuju rizik od kroničnih upala, a posljedica toga je manji rizik od razvoja bolesti srca.

3. Zeleno lisnato povrće

“Upravo je ovo povrće puno vlakana te se može dodati skoro svakom obroku, od juha, salata do sendviča, a mogu se konzumirati i sirove i termički obrađene”, rekao je kardiolog, dr. John Osborne.

4. Grahorice

Dr. John Osborne uvijek u kuhinji ima i punu grahorica te se trudi dodati ih većini obroka kako bi zamijenio kaloričnije namirnice poput mesa i masnoća. Osim što su lako dostupne, svakom će obroku dodati dozu proteina, a mogu se pripremati kao variva, salate, a i umaci. Sadrže malo kalorija, ali puno vlakana, minerala i vitamina te ostalih fitonutrijenata te će pomoći kod snižavanja kolesterola i kontrole krvnog tlaka, smanjiti rizik od razvoja bolesti srca.

5. Orašasti plodovi i sjemenke

“Uvijek kod kuće imam sjemenke, bademe, orahe i zob”, kazala je kardiologinja Elizabeth Klodas. Često ih kombinira s voćem, a rezultat je obrok pun vlakana, omega 3 masnih kiselina, antioksidanata. Kako biste iz njih dobili najviše, trebalo bi ih konzumirati kroz dan, pa ih dodati u barem dva obroka.