fbpx

MATIĆ: “Kandidira li HDZ pivsku bocu protiv Milanovića, desnica će glasati za pivsku bocu”

Kandidira li HDZ pivsku bocu protiv Zorana Milanovića, desnica će glasati za pivsku bocu – tim je riječima Predrag Matić Fred, zastupnik SDP-a u Europskom parlamentu i bivši ministar branitelja u Vladi Zorana Milanovića, u intervjuu za Nacional upozorio predsjednika Republike kako misli da mu njegovo sadašnje političko ulagivanje desnici neće koristiti na izborima.

U intervjuu Nacionalovoj novinarki Zrini Vrabec Mojzeš, Matić Fred komentirao je aktualni prijepor o pismu kojim je nekoliko generala tražilo pomilovanje bivših šefova jugoslavenske i hrvatske sigurnosne službe Josipa Perkovića i Zdravka Mustača, a govorio je i o odnosima premijera i predsjednika, predsjedničkoj politici Zorana Milanovića te o ruskoj agresiji na Ukrajinu.

Od djetinjstva Vukovarac, Predrag Matić Fred u rujnu 1991. godine postao je dragovoljac Domovinskog rata tijekom kojeg se proslavio junaštvom na Trpinjskoj cesti, pod zapovjedništvom Blage Zadre. Nakon pada Vukovara bio je zatočenik triju srpskih koncentracijskih logora, u kojima je zadržan devet mjeseci i potom razmijenjen. Od 1994. do 1998. obnašao je dužnost šefa Ureda općih poslova u kabinetu načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga, a od 2004. do 2005. godine bio je savjetnik tadašnje ministrice branitelja Jadranke Kosor. Godine 2010. postao je savjetnik predsjednika Ive Josipovića, a potom ministar branitelja u vladi Zorana Milanovića. U to doba bio je izložen žestokoj kritici dijela desno orijentiranih braniteljskih udruga. Učlanio se u SDP pred kraj ministarskog mandata, a iako je bio blizak Zoranu Milanoviću, ostao je neutralan u rovovskim ratovima koji su se između nekoliko zaraćenih struja vodili unutar stranke. U Europskom parlamentu je od 2019. godine član nekoliko parlamentarnih odbora, između ostalog Odbora za ribarstvo i Odbora za obrazovanje i kulturu, a zamjenski je član Odbora za prava žena i rodnu ravnopravnost.

Također je komentirao, među ostalim, i tvrdnju novinarke da je Milanović “zgrozio i veliki dio vlastitog biračkog tijela, pa i bivših političkih partnera s kojima je dugo surađivao”, dok ga, “s druge strane, krajnja desnica podržava”.

Matić je o tome, uz ostalo, kazao kako “iskreno sumnja” da će se takva Milanovićeva “taktika i strategija” pokazati dobrom. “Desnica ga trenutačno obožava zato što Andrej Plenković nije prirodni vođa desnice, no kada dođu parlamentarni ili predsjednički izbori, da HDZ kandidira pivsku bocu s jedne strane, a s druge strane bude Zoran Milanović, svi na desnici zaokružit će pivsku bocu”, kazao je Predrag Matić Fred.