fbpx

MILANOVIĆ: “Na summitu ću staviti veto na ulazak Finske u NATO, Plenkovićeva Vlada je izdajnička”

Predsjednik Zoran Milanović danas boravi u Vukovaru gdje je dao izjavu za medije. Na početku se osvrnuo na jučerašnju izjavu premijera Andreja Plenkovića da se on ranije protivio širenju NATO-a, ustvrdivši kako je to istina, ali da je bio “protiv širenja Saveza na Ukrajinu, Gruziju i slične zemlje”, a da tada nije bilo govora o Finskoj i Švedskoj. Naglasio je da se o ulasku skandinavskih zemalja u NATO mora razgovarati.

“Takvu laž može plasirati samo udbaška osovina”, poručio je Milanović. “Ta vrsta blaćenja, to znaju samo Udbašenković, Njonjo”, dodao je.

U upozorenju Dmitrija Medvedeva

Komentirao je navode ruskog bivšeg predsjednika Dmitrija Medvedeva da mu prijeti ukrajinska odmazda: “Ja nisam na strani Rusije niti se želim navlačit na takve udice, da se stavljam između Medvedeva i nekakvih luđaka u Ukrajini. Ja sam na hrvatskoj strani, a tretiraju nas kao budale i naciju trećeg reda. Sve to skupa huljski i udbaški podupire Plenković”.

Kazao je da on i premijer “nisu ista dimenzija”. “On svoj posao radi stravično, lopovski”, dodao je. “Tko je prvi počeo? Tko već godinu dana bojkotira? Tko ignorira zajedničke vijence? Tko je dao nalog svojim pašama i podrepašima da me kao bojkotiraju? Tko je generale nazvao udbaškim pudlicama? Tko govori da sam ja ruski agent? Ja s Rusijom veze nemam”, poručio je.

O Švedskoj i Finskoj

Zatim je ponovio da neće podržati ulazak Finske i Švedske u NATO, dok se ne unaprijedi izborni sustav u BiH.

“Ja ću na summitu stavit veto na pozivnice, ako to bude na toj razini”, kazao je o ulasku tih dviju zemalja u NATO. “Onda će vlada morat reći da je ona za to da se te države pozovu u NATO, bez da se riješe hrvatski problemi. To je onda izdaja, a onda ću proganjat kao đavao grešnu dušu svakog zastupnika koji digne ruku za ratifikaciju tog sporazuma”.

“Dakle, imamo izdajničku vladu, koja izdaje hrvatski narod u Bosni i Hercegovini, koji traži toliko malo. Osnove osnova. Ravnopravnost, ništa drugo”, dodao je. “U BiH se očekuje da se potpuno ignorira činjenica da postoje Hrvati, Srbi i Bošnjaci pa da onda Bošnjaci mogu preglasati Hrvate”, dodao je.

‘Izdajnička vlada’

“Za ovo smo se pripremali i energetski i intelektualno, barem u tom smislu ćemo ih potopit. A mene slomit neće. Igraju na slabu kariku Hrvatske, a to je izdajnička vlada. Ja više nemam potrebe biti ‘mister simpatico’ u Bruxellesu. Baš me briga, ja sam tamo svoje odradio puno prije Plenkovića. Vidio sam to društvo, ništa zloćudno. Totalni bezveznjaci”, poručio je Milanović.

“Pogledajte koliko je puta hrvatska diplomacija, to su ovi koje vodi stručnjak za poeziju Sergeja Lavrova, rumenko Trogrlić Radman, bila suzdržana i uložila veto na zaključke kad su bili napadi na Orbana. Inače ne podržavam napade na Orbane, a ne slažem se ni s Orbanom. Tu sam na njegovoj strani principijalno, ne politički. Ali, naše šmizle stale su u obranu Viktora Orbana”, kazao je.

“Sad će me dežurni plaćeni zastupnici i sitni kukolj nazivati šovinistom”, rekao je. Ustvrdio je da “Hrvati znaju tko je on” i da se on “ne natječe za neku pišljivu poziciju u Bruxellesu koju je imao na stolu 2014.” Dodao je da to nije napravio jer mu je “bilo neugodno otići na plaću od 20.00 eura”.

O pristupanju Srbije u EU

Kazao je da će Srbija morati riješiti pitanje nestalih prije ulaska u EU. “To se zove uvjet koji će morat riješit. To nije ucjena”, ustvrdio je.

“Ucjena je kazneno djelo kojim prijetite da ćete nekome učiniti nažao da steknete protupravnu korist za sebe. Mi tražimo ono što nam pripada. Ovo nije ucjena. Niti je ovo s Finskom i Švedskom ucjena, niti iznuda. Ne radimo ništa protupravno, nego isključivo u skladu s pravom, pošteno, na temelju dokumenata, Daytonskog sporazuma koji je donesen zahvaljujući žrtvi hrvatske vojske, u ratu koji su nam sugerirali Amerikanci. Nisu nam rekli ni hvala, čekali smo 14 godina da uđemo u NATO”, kazao je.

‘O svog stava neću odustati’

Dotaknuo se i ustaškog pozdrava Za dom spremni, rekavši da je “to štetno za Hrvatsku”.

Milanović je naglasio da od svog stava neće odustati. “Moja dužnost je da se borim mirnim diplomatskim sredstvima za naša vitalna prava, a to je barem pola milijuna ljudi u BiH kojima prijeti realna opasnost da ih se pokrade. To se već radi, cinično s osmijehom. Ja sam, kako je rekao Udbašenković, ‘Komšićev jaran’. Ja sam to bio prije deset godina, jer ljudima pristupam, možda ne naivno, ali dobronamjerno. Kada sam vidio da džepari lopov, doviđenja, vidimo se u novoj epizodi”, zaključio je Milanović.