fbpx

NJEMAČKI VOJNI STRUČNJAK: Putinu dobro ide, Ukrajina na putu da izgubi rat

Na istočnom frontu traju teške borbe za Sjeverodonjeck, jedan od posljednjih gradova u regiji Luhanska koji ruske trupe i separatisti još nisu zauzeli. Front se ipak svakog dana pomiče pomalo na zapad, što svjedoči o uspjehu ruske strategije.

Na to – kao i na činjenicu da Ukrajincima manjka teškog naoružanja – ukazuje i Carlo Masala, politolog i vojni stručnjak sa Sveučilišta Bundeswehr u Münchenu, piše Deutsche Welle.

“Za razliku od dosadašnjeg tijeka rata, Rusi više ne udaraju po širini fronta već koncentriraju trupe kako bi napredovali na malim dijelovima fronta”, rekao je on agenciji dpa. “Time ostvaruju brojčanu prednost”.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u subotu je priznao da je stanje “komplicirano” u regiji Donbasa i Harkiva gdje „ruska armija pokušava izvući barem neki uspjeh”.

Zelenski je otvoreno rekao da ne vjeruje da se cijeli teritorij koji su Rusi zauzeli – uključujući i Krim – mogu povratiti vojnim sredstvima. “Kada bismo se odlučili za taj put, izgubili bismo stotine tisuća života”, naveo je on u video-poruci.

Predsjednik Ukrajine je dodao da će “Ukrajina sve povratiti“ na druge načine i nazvao Rusiju “terorističkom državom”.

Putin spreman da propusti pšenicu?
Nakon konfuznog početka invazije, djeluje da je ruska vojska na putu da osvoji čitav Donbas gdje se nalaze i dvije samoproglašene “narodne republike” koje je Moskva priznala.

Prema viđenju vojnog stručnjaka Masale, trenutno ruski predsjednik Vladimir Putin ne mora brinuti jer se čini da nastavkom rata više dobiva nego što gubi. “Njemu dobro ide. Zato nema nikakve motivacije da se upusti u pregovore.”

Osim možda povlačenja barem dijela zapadnih sankcija. Naime, u subotu je Putin dugo telefonirao sa njemačkim kancelarom Olafom Scholzom i francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom. Ova dvojica su tražila obustavu borbi i povlačenje ruskih trupa.

Prema izvještajima, Putin je signalizirao spremnost za pregovore. Naveo je da je Moskva spremna omogućiti izvoz ukrajinskih žitarica preko Crnog mora, gdje su postavljene morske mine što praktično blokira luku u Odesi.

“Također, povećanje obujma izvoza ruskog gnojiva i poljoprivrednih proizvoda pomoglo bi u smanjenju napetosti na globalnom tržištu hrane”, priopćio je Kremlj poslije telefonskog razgovora. Navedeno je da to podrazumijeva “naravno i ukidanje odgovarajućih sankcija”.

Kako da otpor Ukrajine ima smisao
Čuveni njemački politikolog Herfried Münkler pokušao je opisati kvadraturu kruga pred kojom stoje Kijev i Zapad. “Sada je ključno politički se pobrinuti za to da otpor Ukrajinaca u prvih devedeset dana ovog rata ne bude uzaludan”.

“Jer, nakon što je vladala izvjesna euforija da bi Ukrajina mogla dobiti rat ili čak protjerati Ruse iz cijele Ukrajine, sad je stanje za Ukrajinu jako teško. Ona je na putu da izgubi rat”, rekao je Münkler za list Welt.

Kako je dodao, mirovni pregovori će vjerovatno ići k tome da Ukrajina izgubi cijeli Donbas, možda i još veći teritorij. “Zapad mora podržati Ukrajinu tako da ne bude samo ostatak države zapadno od Dnjepra, već više od toga”, naveo je Münkler.

“Jer ako Putinu prođe aneksijska politika na velikom teritoriju, to će biti globalna pouka”, rekao je politolog. Kako je pojasnio, popuštanje Putinu u ovoj stvari moglo bi voditi eri osvajačkih ratova širom svijeta.