fbpx

Poduzetnik Jolly unatoč presudama ne vraća 10,5 milijuna kuna vrijednu opremu Autolinea koja se nalazi u Splitu i Zadru

Stečajna upraviteljica Marija Vujčić Turkulin potvrdila je za portal Telegram da je tvrtka poduzetnika Josipa Stojanovića Jollyja izgubila dva sudska postupka, te da u stečaj konkurentske firme Autoline mora vratiti opremu vrijednu oko 10,5 milijuna kuna. Navela je to i u svom službenom izvještaju što ga je prije nekoliko dana uputila Trgovačkom sudu u Zagrebu.

Telegram je prošli tjedan objavio detalje presuda prema kojima je Jolly iz stečaja Autolinea uzeo vrijednu opremu i dijelove, te ih je posrnula autokompanija, koju je nekoć vodio Milorad Radovanović Braco, morala vraćati sudskim putem. Iako su donijete presude protiv Jollyja, njegova firma, kako je potvrdila stečajna upraviteljica, ništa od otuđene imovine još nije vratila.

Kako će Autoline do svoje imovine?

“Izgleda da ćemo morati pokrenuti nove postupke jer jedino što možemo je nastupati sa sudskim ovršiteljem”, kratko je najavila Marija Vujčić Turkulin. U svom službenim izvještaju navela je i da Stojanovićeva tvrtka mora Autolineu podmiriti oko milijun kuna sudskih troškova.

“Ova imovina Autolinea nalazi se u poslovnim centrima u Splitu i Zadru, a njihovu je vrijednost već ranije procijenio ovlašteni sudski vještak. To je i potvrđeno pravomoćnim sudskim presudama. U tim presudama svi predmeti su i nabrojani”, navela je stečajna upraviteljica u izvješću. Istaknula je kako je za Autoline, koji je, kako smo pisali, u stečaj otišao sa 100 milijuna kuna duga, najbolje bilo da imovinu ranije unovči. Umjesto toga morao je voditi sudske postupke s velikim vrijednostima spora, neizvjesnim ishodima i protekom vremena, ukazala je.

“Pozvala sam Jolly Autoline radi preuzimanja predmeta koje moramo identificirati i dogovoriti njihovu predaju”, navela je na kraju izvještaja koji je i objavljen u stečaju Autolinea.

Stojanović o svemu za sada šuti

Portal Telegram je nakon pravomoćnosti presuda zamolio i Josipa Stojanovića, te njegovog odvjetnika, odgovor na pitanje kada će opremu i dijelove vratiti u Autolineu. Odgovore još uvijek nismo dobili.

Poznato je da je upravo zbog izvještavanja o ovom slučaju, točnije citiranja presude koja je u tom času još bila nepravomoćna, gospodin Stojanović Telegramu poslao zahtjev za naknadu štete i tražio da mu isplate 2,5 milijuna kuna. Naknadu štete zatražio je i od lokalnih portala koji su prenijeli informacije iz istog teksta. Na taj njegov pritisak odmah je osudom reagiralo Hrvatsko novinarsko društvo (HND), te ga na konferenciji za medije nazvalo “skandaloznim i suludim potezom”. Nakon što je Telegram objavio izvještaj sa spomenute press konferencije, Stojanovićev odvjetnik poslao je novi dopis kojim je zatražio još 1,5 milijuna kuna odštete. U prosincu 2021., poduzetnik je protiv portala Telegrama i formalno podigao tužbu s odštetnim zahtjevom u visini 300.000 kuna.

Ni od borbe za imovinu koju je izvukao iz stečaja Autolinea ne odustaje. Podnio je, naime, zahtjeve za revizijom Vrhovnom sudu RH. Taj postupak, međutim, ne može, barem za sada, imati utjecaj na pravomoćne presude prema kojima opremu mora vratiti.