fbpx

PRIPREMITE SE ZA NOVI NEBESKI SPEKTAKL Mjesec će nakratko nestati s neba, a poprimit će i zastrašujuću boju

Ovog vikenda slijedi nam pravi nebeski spektakl. U nedjelju će se na noćnom nebu moći vidjeti pomrčina Mjeseca. Pomrčina se događa kada se Zemlja nalazi između punog Mjeseca i Sunca.

Tijekom pomrčine, Mjesec će primati samo sunčevu svjetlost koja prolazi kroz Zemljinu atmosferu i mijenjat će boju, od sive preko ružičaste do narančaste i crvene. Zemljina sjena prekriva Mjesec koji često ima crvenu boju pa otuda dolazi i naziv “Krvavi Mjesec”.

Pomrčina će početi u nedjelju u 22.27 sati po američkom vremenu. Mjesec će u Zemljinoj sjeni u potpunosti biti u 23.29 sati, a tamo će ostati do ponedjeljka u 00.53 sati. Za gledanje ovog spektakla neće biti potreban nikakva dodatak, za razliku od gledanja pomrčine Sunca. Ako imate dalekozor ili teleskop pogled će biti još i ljepši.

Prva od dvije

Pomrčina će biti vidljiva iz dijelova Amerike, Europe, Afrike i istočnog Pacifika. Ovo će biti prva od dvije pomrčine Mjeseca u ovoj godini.

U Hrvatskoj će biti vidljiva djelomično pomrčine Mjeseca, a vrhunac će biti u ponedjeljka u 5.21 sat. Budući da će Mjesec biti nisko nad horizontom u smjeru zapada i jugozapada, preporučuje se gledati ga s višeg položaja. Sljedeća pomrčina bit će 8. studenog.