fbpx

PROPAST HRVATSKE Službeno potvrđeno: MORH i Državne nekretnine lagali javnosti u pokušaju da spase Banožića!

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa danas je izreklo kaznu Mariju Banožiću, jer je, dok je bio ministar državne imovine, sam sebi dodijelio službeni stan od 92 kvadrata. Prekršio je time Zakon o sprječavanju sukoba interesa i mora platiti 7000 kuna novčane kazne. Dok se čeka da ova odluka postane pravomoćna, u oči upadaju različiti podaci što su ih Državne nekretnine i Ministarstvo obrane objavili lani nakon što je izbila ova afera. Tvrdili su, naime, da Banožić nije sam odabrao stan, te da je za njegovo uređenje plaćeno dvostruko manje nego što se na kraju ispostavilo.

Postavlja se stoga i pitanje zašto su MORH i Državne nekretnine, dvije državne institucije, javnosti govorile neistine, te po čijem nalogu je to učinjeno.

Državne nekretnine zatajile cijenu obnove stana

Novi je to moment u slučaju koji je Nacional otvorio u studenom prošle godine. Nakon što su objavili kako si je Banožić sam odabrao i dodijelio stan, te kako su Državne nekretnine platile njegovo uređenje, uslijedile su reakcije.

Javili su se najprije iz Državnih nekretnina. U podužem priopćenju ustvrdili su, među ostalim, kako je u sporni stan uloženo 117 eura po metru kvadratnom. Kada se to preračuna dolazi se do cifre nešto manje od 120 tisuća kuna. Objasnili su još kako se ionako kontinuirano ulaže u državnu imovinu, pa tako i u stan u koji je uselio Banožić.

No, prema podacima što su ih Državne nekretnine poslale Povjerenstvu, nakon prijave Banožićevog sukoba interesa, ispalo je da je sporni stan obnovljen s ukupno 360 tisuća kuna. Tako je, stoji u odluci Povjerenstva, 165.781 kuna uloženo u građevinske radove, a još 180.647 kuna izdvojeno je za opremu i sitni inventar, te još oko 14 tisuća kuna za održavanje. Zviždačica iz Državnih nekretnina Maja Đerek u intervjuu za Nacional izjavila je da je Banožić s njezinom tadašnjom šeficom Renatom Sabo osobno odabrao upravo državni stan koji si je na kraju i dodijelio, dok su djelatnice Državnih nekretnina za ministra Banožića navodno morale kupovati jastučiće, peglu, ukrasne biljke i ostali dekor.

Državne nekretnine: Reagirali smo da zaštitimo naš imidž

Kada smo uočili razliku u podacima koji su prezentirani medijima, te onima koji su dostavljeni Povjerenstvu, portal Telegram je Državnim nekretninama poslao upit i tražio pojašnjenje. Zanimalo nas je, naime, tko je točno i po čijem nalogu napisao reagiranje Državnih nekretnina koje je medijima upućeno 9. studenog 2021. godine. Osim toga, pitali smo i tko je pribavio podatke koji su u njemu objavljeni?

Iz Državnih nekretnina kažu kako je riječ o podacima njihovog Odjela za informacije, a prikupljeni su od nadležnih sektora kao i iz ranije dostupnih i javno objavljenih informacija. Cifre su različite jer prvotno, kako doznajemo, nisu željeli komunicirati iznos koji je potrošen na uređenje, već samo onaj koji je izdvojen za građevinske radove. Povjerenstvu su pak prijavili sve iznose zajedno s porezima.

Reagirali su tada, dodaju, jer su željeli zaštititi imidž trgovačkog društva. Koliko su u tome uspjeli vidljivo je iz današnje odluke Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa.

Je li Banožić zlorabio aktualnu poziciju u MORH-u?

Pitanje o razlici između onoga što su tvrdili u Banožićevo ime 9. studenog 2021., te onoga što je utvrdilo Povjerenstvo, poslali smo i MORH. Za sada još nikakav odgovor nismo dobili. Ostaje tako bez obrazloženja pitanje je li ministar osobno tražio od Službe za informiranje MORH-a da pošalje reagiranje medijima te pri tome zaobiđe istinu koja je na kraju ipak izašla na vidjelo.

Naime, MORH je u reagiranju na Nacionalov tekst naveo kako nije točna informacija da je ministar obrane Mario Banožić sam sebi dodijelio stan od 92 kvadrata u samom srcu Zagreba da na posao može ići pješice.

Povjerenstvo je na osnovu prikupljenih službenih informacija utvrdilo da je upravo on svojom odlukom državnom stanu u središtu Zagreba dao status službenog stana. To znači da se do tog trenutka ovaj stan nije mogao dodijeliti nekom dužnosniku na korištenje.

Važna je i kronologija cijelog slučaja

Ključan dan bio je 6. rujna 2019. godine. Taj dan Banožić je u ime Ministarstva državne imovine potpisao odluku da upravo stan u centru Zagreba postaje službeni, a isti dan potpisuje i odluku kojom sam sebi dodjeljuje taj isti stan.

Unatoč ovim podacima MORH je u prvom reagiranju na Nacionalovo otkriće tvrdio kako Banožić nije sam odabrao stan, već je isticao kako se radilo o praznoj i zapuštenoj nekretnini u koju je u nekoliko navrata provaljivano. Tvrdili su još i ovo: “U stanove za službene potrebe ulaže se sukladno godišnjim planovima Državnih nekretnina kako bi se povećala vrijednost imovine, postiglo bolje funkcionalno i tehničko stanje, te ostvarili uvjeti za popunjavanje kapaciteta”. Time su valjda željeli opravdati onih 120, pardon 360 tisuća kuna uloženih u uređenje stana za ministra.

Sve su to MORH i Državne nekretnine uvjeravali javnost 9. studenoga prošle godine, sugerirajući da je Nacional bio zlonamjeran i da nije objavio istinu. Povjerenstvo je već dan ranije, dakle odmah nakon Nacionalovog otkrića, pokrenulo postupak protiv Banožića i krenulo samo utvrđivati istinitost podataka. U ožujku ove godine i službeno su pokrenuli postupak zbog sumnje u sukob interesa, a danas su potvrdili da je, prema njihovoj ocjeni, sukoba interesa doista i bilo – Banožić nije smio sam sebi dodijeliti državni stan.