fbpx

Puljak se ogradio da ne opravdava nasilje: ‘Neki isele, a neki puknu pa budu nasilni’

Nastavljaju se reakcije na subotnji napad navijača Hajduka na policiju na autocesti nakon derbija na Maksimiru. O incidentu se oglasio i donedavni gradonačelnik Splita Ivica Puljak, koji je nakon ostavke ponovno u izbornoj utrci na lokalnim izborima. To, vjerojatno, objašnjava njegovu opreznu reakciju na napad, uz veliki naglasak na – HDZ.

“Vjerujem da sve ovo što se događa oko Hajduka, Torcide, navijača i policije ovih dana ne ostavlja ravnodušnim niti jednog građanina Splita. Pa naravno, ni mene”, započeo je objavu na Facebooku.

‘Mnoštvo pomiješanih osjećaja’

Kaže, u njemu je mnoštvo pomiješanih osjećaja, “tuga zbog scena nasilja koje nema nikakvo opravdanje (niti ga smijemo tražiti)”, kao i “ljutnja zbog nagomilanih osjećaja nepravde prema većem dijelu našeg društva, nemoći zbog profesionalnih institucija (Hrvatski nogometni savez, dijelovi policije, sudstva …) okupiranih od strane politike tamo gdje politika nema mjesta”.

Zatim osjećaj “vjere i nade da ćemo ipak smoći snage i dostojanstveno i u miru ispratiti finale kupa u četvrtak i pokazati da je Split grad tolerancije i otvorenosti, ali isto tako i grad koji se ne boji boriti protiv nepravde, korupcije i kriminala na svim razinama”.

‘Dio navijača pukne’

Puljak dodaje kako “svjedočimo eskalaciji sukoba u kojoj su s jedne strane politički prevaranti iz stranke osuđene za korupciju, kojoj nije dovoljno da kontrolira izvršnu i zakonodavnu vlast, nego mora i nogometni savez i lovačko društvo i sve pore društva moraju biti napunjene njihovim kadrovima koji urušavaju institucije i proizvode kaos”.

Potom nastavlja: “Neki ljudi na takvo stanje reagiraju iseljavanjem, neki se bore, a evo, dio navijača u jednom trenutku pukne i to napravi nasiljem koje je neopravdano i neprihvatljivo u bilo kojim okolnostima”.

Zatim je pozvao građane Splita da svi zajedno “dostojanstveno i mirno prebrodimo ove teške trenutke i da svoje frustracije i ljutnju usmjerimo na dostojanstvo i pokažemo veličanstvenu sportsku atmosferu u četvrtak u finalu kupa, da cijela Hrvatska vidi što se zapravo događa u Splitu”.

‘Dignimo glave’

Poučio je kako to “neće biti lako postići, ali sve što vrijedi u životu je teško”. “Dignimo glave, izdignimo se iznad osjećaja tuge, ljutnje i nemoći i pronađimo snage za prave akcije i prave promjene”, poručuje.

“Svu svoju snagu i energiju usmjerimo u izgradnju svoga grada i društva u kojem će riječi nepravda, nasilje i nemoć zamijeniti riječi pravda, jednakost i red, u kojem neće biti povlaštenih kasta koji bijeg od pravde traže u susjednim zemljama, a onda i dalje zadržavaju utjecaj u našoj zemlji, u kojoj ćemo osloboditi zarobljene institucije i prepustiti ih ljudima koji našem društvu žele zaista dobro, za sve nas”, zaključuje Puljak.