fbpx

ŠEF NORVEŠKOG FONDA: Ovo su vjerojatno najveće promjene u zadnjih 30 godina

Norveški mirovinski fond očekuje teške prilike na tržištima širom svijeta u vremenima koja dolaze zbog geopolitičkih događaja i inflacije, rekao je izvršni direktor Nicolai Tangen.

Norveški fond ulaže prihode od prodaje nafte u mirovinu građana kojima je do kraja ožujka pribavio ukupno 11.657 bilijuna norveških kruna (1.217 bilijuna eura).

U prva tri ovogodišnja mjeseca zabilježio je negativan prinos na ulaganja od 4.9 posto, što odgovara padu vrijednosti imovine 653 milijarde norveških kruna zbog geopolitičkih previranja koja su utjecala i na tržišta, rekao je krajem travnja zamjenik izvršnog direktora Trond Grande.

Kaže da je inflacija dodatno ubrzala

Izvršni direktor Nicolai Tangen ponovo je u norveškom parlamentu upozorio na ekonomske posljedice rata u Ukrajini. Inflacija je jačala i prije rata, a sada je rast cijena dodatno ubrzao, dok su kamatne stope i dalje vrlo niske, a cijene dionica visoke, objasnio je Tangen.

“Geopolitičke posljedice rata teško je predvidjeti, ali vjerojatno smo sučeljeni s najvećim promjenama u posljednjih 30 godina”, rekao je šef mirovinskog fonda parlamentarnim zastupnicima. “Nema sumnje da će sve izraženija trvenja između supersila i poništavanje procesa globalizacije utjecati na tržišta”, naglasio je Tangen.

“Pred nama je težak put”

Fond, koji mirovinsku štednju građana ulaže u inozemne dionice, obveznice, nekretnine i projekte obnovljive energije, nema se “kamo sakriti” i mora upravljati rizikom koji dolazi s izloženošću globalnim tržištima, dodao je.