fbpx

SLIKA HRVATSKE PROPASTI: HDZ-ov župan zaposlio svu rodbinu, a onda i kćerinog kuma i muža zetove sestre

HDZ-ov veteran Božo Galić (70), bivši vukovarsko-srijemski župan (u četiri mandata), kao jedan od većih uspjeha tijekom 16-godišnje vladavine najistočnijom hrvatskom županijom, spominjao je osnivanje Razvojne agencije Vukovarsko-srijemske županije. Odnedavno u toj agenciji radi njegova kći Iva Šarić (djevojački Galić).

Nije bilo zgodno da se u spomenutoj agenciji zaposli u vrijeme kada je na čelu županije bio njen otac – bilo bi to ipak malo previše – pa je diplomirana novinarka prvo radila u gradskoj razvojnoj agenciji, VIA Vinkovci kao projektna asistentica. Ta tvrtka posluje u okviru Grada Vinkovaca, na čijem je čelu HDZ-ov gradonačelnik Ivan Bosančić.

Razvojna agencija Vukovarsko-srijemske županije počela je s radom 2018., a na njenom je čelu Zrinka Čobanković, rođakinja bivšeg ministra poljoprivrede Petra Čobankovića. Ona je na tu je dužnost postavljena 11. siječnja ove godine, a do tada je bila predsjednica Upravnog vijeća Razvojne agencije.

Unosni poslovi bez javnog natječaja

Vratimo se Ivi Šarić, županovoj kćeri, koja je, nakon provedenog pisanog testiranja te usmenog razgovora, u Agenciju za razvoj izabrana 17. ožujka ove godine, kako je to objavljeno na njihovim službenim stranicama. Nije, međutim, izravno došla iz gradske razvojne agencije, već je između bivšeg posla u gradskoj tvrtki VIA Vinkovci i sadašnjeg, jedno vrijeme radila u tvrtki svoga supruga Marka Šarića, Kolaž d.o.o., gdje je prokuristica Jasna Galić, supruga bivšeg župana.

No, županov zet, Marko Šarić uz privatni biznis siguran kruh zarađuje kao ravnatelj Gradskih bazena Lenije u Vinkovcima. Uz to ima i vlastitu tvrtku, Centar za čišćenje, čiji je direktor i jedini vlasnik. O toj se tvrtki pisalo prije četiri godine kada je otkriveno kako je imala iznimno unosne poslove na održavanju čistoće s Općom županijskom bolnicom u Vinkovcima, a sve temeljem narudžbenica, bez javnog natječaja.

U 2015. vinkovačka je Bolnica za usluge čišćenja tvrtki zeta tadašnjeg župana platila više od 925 tisuća kuna, a godinu dana kasnije oko 800 tisuća kuna. Spomenuta tvrtka, kako je tada pisao Jutarnji list, u 2015. imala je dvoje zaposlenih, a godinu dana kasnije ni jednog. Inače, ta je tvrtka jedno vrijeme radila je i na čišćenju ureda Razvojne agencije, u kojoj danas radi kći bivšeg župana Galića.

U županiji očito drže i do kumskih odnosa

Očito, u vukovarsko-srijemskoj županiji prilično drže i do kumskih odnosa, pa je Marko Dikonić, pročelnik ureda aktualnog vukovarsko-srijemskog župana Damira Dekanića, bio vjenčani kum kćeri bivšeg župana Galića, kada se ona udala za Marka Šarića. Marko Dikanić, inače, član je Upravnog vijeća Razvojne agencije Vukovarsko-srijemske županije a na tu je dužnost došao dok je župan bio Božo Galić. Bio je čovjek od županova povjerenja, vodio je pravne poslove u županiji.

Pozabavimo se još malo kadrovima u Razvojnoj agenciji Vukovarsko-srijemske županije, gdje je, rekli smo, sada šefica Zrinka Čobanković rođakinja bivšeg ministra poljoprivrede u vladi Ive Sanadera, Petra Čobankovića. Njena zamjenica je Marija Dević (rođena Čolak), također rođakinja bivšeg župana Galića. U istoj Agenciji, kao voditeljica Odsjeka za opće, pravne i financijske poslove radi Karla Jukić. I ona je u rodbinskim odnosima s Božom Galićem – supruga je brata Ljiljane Galić (rođene Jukić), snahe Bože Galića. A kad smo već kod snahe Bože Galića, Ljiljane Galić, ona doduše nije zaposlena u Razvojnoj agenciji, već u državnoj tvrtki Hrvatske vode.

Suprug zetove sestre postavljen za direktora

Znamo da je teško pratiti tu nevjerojatnu nepotističku križaljku koju je u 16 godina vladavine Vukovarsko-srijemskom županije pažljivo slagao Božo Galić, no vratimo se još na čas Mariji Dević, zamjenici ravnateljice Razvojne agencije, inače, to smo već rekli, također rođakinji Bože Galića. Njen suprug Saša Dević direktor je županijske tvrtke Geotermalni izvori i to već punih devet godina, još iz vremena dok je župan bio Božo Galić.

I na kraju, što nipošto ne znači da smo uspjeli pobrojati sve rođake i kumove Bože Galića, bivšeg vukovarsko-srijemskog župana, spomenimo i Ivana Ambroša, direktora županijske tvrtke Centar kompetencija. On je član uprave i direktor od 2016. godine, a s Božom Galićem povezan je zahvaljujući njegovom zetu, Marku Šariću. Ambroš je suprug Šarićeve sestre.

Dodatnih 6.000 kuna u zasluženoj mirovini

A što nam radi Božo Galić nakon što je tijekom 16 godišnje vladavine Vukovarsko-srijemskom županijom zbrinuo užu i širu rodbinu? Kad se prošle godine oprostio od funkcije župana, otišao je u zasluženu mirovinu, ali ne posve. Sada je posebni savjetnik u Ministarstvu regionalnog razvoja, gdje je angažiran temeljem Zakona o Vladi, uz suglasnost premijera Andreja Plenkovića i za to prima 6.000 kuna mjesečno.

Taj posao, na kojem daje savjete vezano za provedbu i praćenje realizacije strateških projekata za razvoj slavonskih županija u okviru Projekta Slavonija, Baranja i Srijem, obavljat će do kraja mandata ove Vlade.