fbpx

SVE VIŠE KRITIKA! Španjolski mediji: ‘EU je smišljeno uvučena u rat SAD-a i Rusije preko Ukrajine’

Francuski dnevnik Le Mond ukazuje da je Washington potpuno ‘preuzeo konce’ vođenja rata u Ukrajini.

Europa je preko Ukrajine “ušla u rat” s Rusijom i nije jasno koji su vojni i politički ciljevi tog upada, dok rastuća agresija Rusije i odlučnost američkog predsjednika Joea Bidena da pruži ogromnu financijsku potporu i pošalje oružje u Kijev guraju Europa postaje poprište sukoba dviju nuklearnih velesila.To su u nedjelju napisali komentatori u medijima u Europskoj uniji.

Komentator talijanskog lista La Stampa Massimo Giannini tako kaže: “Putin ne staje, a mi zapadnjaci sada smo u ratu, pa europske vlade to moraju jasno predočiti njihove građane i javnost.”

Slično pitanje postavlja i francuski dnevnik Le Monde koji ističe da je Washington sada potpuno “preuzeo” rat u Ukrajini, jer su posljednje odluke o desecima milijardi dolara vrijednog financijskog i najsuvremenijeg naoružanja su jasan pokazatelj američkih ciljeva.

Španjolski dnevnik El Pais ističe zabrinutost da je Europa “bez vlastite volje i namjerno” uvučena u “rat velikih sila oko Ukrajine”.

Talijanski geopolitički tjednik Limes zaključuje da je Europa sada “kraj mira” i naglašava da je “stari kontinent poprište teškog sukoba i očevidac činjenice da dugo razdoblje mira očito nestaje”.

Komentatori se također pitaju što znači odlučnost Washingtona da ratom u Ukrajini “ruši moć Rusije” i kaže da su se neke vladajuće strukture u Europskoj uniji pridružile tom stajalištu, dok predsjednica Europske komisije Ursula von der Layen želi da EU uđe u rat u Ukrajini jer je “ruska agresija izravna prijetnja našoj sigurnosti, stoga moramo učiniti sve da to bude strateški poraz (Rusije)”.

O tome ovisi i budućnost međunarodnog poretka i opstanak svjetske ekonomije, rekla je predsjednica Europske komisije tijekom posjeta Indiji, čiji su dužnosnici Ursula von der Layen kazali kako su u ukrajinskoj krizi vidjeli i pogreške Zapada .

Njemački portal Deutsche Welle napominje da “nitko ne govori o brzoj pobjedi u sukobu s Rusijom, štoviše – NATO govori o borbi koja može trajati godinama”.