fbpx

VANĐELIĆ: ‘Uvođenje Eura ima za cilj samo Plenkovićevu promociju u Briselu jer tamo vidi svoju budućnost’

“Pozivam sve saborske zastupnike da se informiraju, da glasaju izvan politike čopora, da potvrde tvrdnje mnogih domaćih i stranih stručnjaka da je za Hrvatsku loš trenutak da se uvede EURO i glasaju u interesu RH i glasaju PROTIV uvođenja EURA u ovom trenutku’, napisao je na društvenim mrežama Damir Vanđelić, čovjek koji je odbio Plenkovićevu ponudu da bude kandidat za zagrebačkog gradonačelnika.

“27 milijuna kuna koje je Vlada uložila u promociju uvođenja EUR imam za cilj samo njihovu političku promociju u Briselu jer svoju buduću poziciju i plaću vide tamo. Ja svoju plaću i budućnost sebe i svoje djece vidim u Hrvatskoj i zato sam racionalno PROTIV uvođenja EURA sada’, napisao je Vanđelić.

Upozorava kako svi, od bivšeg glavnog ekonomista Svjetske banke i Nobelovca, Josepha Stiglitza, do studije CEP-a pokazuju gubitak BDP-a po stanovniku država koje su uvele euro.

“Svi su složni da Hrvatska u ovom trenutku ne bi trebala uvoditi EURO i time smanjiti fleksibilnost odgovora na ovu višedimenzionalnu i neviđenu ekonomsku krizu koja je u nastajanju. Kako ju Nuriel Roubini zove: stagflacija”, upozorava Vanđelić.

A što pokazuje studija CEP-a o 20-godišnjim učincima uvođenja eura?

Od toga su profitirale samo Njemačka i Nizozemska. Ostale analizirane zemlje zabilježili su enorman gubitak BDP-a po glavi stanovnika.

Studiju možete pogledati ovdje: