fbpx

ZUBČIĆ: “Zašto se u tri javne nabave u projektu zgrade Dnevne bolnice ne navodi da je to EU projekt?! Hoćemo li uspjeti iskoristiti EU sredstva?”

Novo priopćenje Jure Zubčića, županijskog vijećnika i predsjednika SDP-a Zadarske županije, vezano uz izgradnju zgrade Dnevnih bolnica. Priopćenje prenosimo u cijelosti.


Tko će platiti završetak zgrade Dnevne bolnice? EU ili OB Zadar?

Prethodnom objavom dokumenta kojom demantiramo ravnatelja Opće bolnice Zadar, dr. Željka Čulinu dokazali smo koliko je transparentnost važna. Važno je da u javnom prostoru svatko svoje tvrdnje temelji na provjerenim činjenicama, stoga nastavljamo javno s pitanjima oko nelogičnosti u projektu izgradnje zgrade Dnevnih bolnica.

Nakon što je s tvrtkom Solida raskinut ugovor, treći postupak javne nabave raspisan je 18.10.2021. i to zbog zaštite objekta. Zanimljivo je kako u toj javnoj nabavi izričito stoji da javna nabava NIJE povezana s projektom i/ili programom koji se financira iz fondova Europske unije.

Misleći kako je došlo do greške provjerili smo i četvrtu i petu javnu nabavu za izgradnju dnevne bolnice. U njima se također navodi da javna nabava NIJE povezana s projektom i/ili programom koji se financira iz fondova Europske unije.

Ovime se otvaraju potpuno nova pitanja. Znači li ovo da će 22 milijuna kuna biti plaćeno iz sredstava Opće bolnice Zadar odnosno županije s obzirom da nije povezano s projektom iz fondova Europske unije?

Ukoliko je na prethodno pitanje potvrdan odgovor nameće se pitanje hoće li se uopće iskoristiti sva sredstva iz EU fondova predviđena za taj projekt.

Zbog toga tražit ćemo da nam se dostavi izvješće o realizaciji dosadašnjih troškova kako bi znali koliko je stvarno sredstava utrošeno.

Ta vrsta “transparentnosti” je pokazana i u Registru ugovora Opće bolnice Zadar gdje je evidentirano kako je prošlom izvođaču radova, slovenskoj tvrtki Solida isplaćeno 4.348.055,14 kn, dok je ravnatelj Čulina za medije kazao kako je iz projekta izgradnje Dnevne bolnice utrošeno 28.701.228,74 kuna.

Tako, naime, izgleda transparentnost!

Jure Zubčić

Predsjednik ŽO SDP-a Zadarske županije