fbpx

Amerika uvela sankcije HDZ-ovcu u BiH. Milanović: Treba ga zaštititi

Uvođenje američkih sankcija predsjedniku Federacije BiH Marinku Čavari “bahato je teroriziranje legitimnog predstavnika hrvatskog naroda” u toj zemlji te ga Hrvatska treba zaštititi, rekao je danas predsjednik Zoran Milanović.

Američko ministarstvo financija jučer je na popis sankcioniranih dužnosnika u Bosni i Hercegovini dodalo dužnosnika tamošnjeg HDZ-a BiH Marinka Čavaru i ministra zdravlja Republike Srpske Alena Šeranića iz SNSD-a Milorada Dodika s objašnjenjem da su “slijedili etnonacionalističke i političke agende na račun demokratskih institucija i građana BiH” te potkopavali Daytonski mirovni sporazum.

“SAD terorizira Čavara, Hrvatska ga mora zaštiti”

Dan kasnije Milanović je priopćenjem to prozvao “bahatim teroriziranjem legitimnog predstavnika hrvatskog naroda u BiH” kojemu Hrvatska “mora pružiti svu potrebnu zaštitu”.

Obrazloženje tih sankcija, poput tvrdnji da Čavara podriva Daytonski sporazum, “politički je nepismeno i baš cinično jer je u podrivanju slova i duha” tog sporazuma “svoje prste imala i još ima i američka diplomacija”, s visokim predstavnicima za BiH, nastavio je hrvatski predsjednik.

“Ako tko brani daytonski Ustav BiH i istinski demokratske procese – koji podrazumijevaju legitimno biranje i predstavljanje u tijelima vlasti – onda su to predstavnici Hrvata u BiH kojima međunarodni tutori već godinama kroje budućnost bez da ih se išta pita, a sada im još prijete i sankcioniraju ih”, zaključio je Milanović.