fbpx

Cijena benzina od utorka skoro 15 kn? Marić: Zbog europske direktive ne možemo puno

Od pridruživanja europodručju koristi neće imati samo Hrvatska nego i sama eurozona, koja će uskoro brojati 20 zemalja članica, izjavio je danas u Luxembourgu ministar financija Zdravko Marić.

Ministar Marić sudjeluje na sastanku ministara financija država članica EU, koji će danas i formalno potvrditi zaključak euroskupine da je Hrvatska spremna za članstvo u europodručju.

O poskupljenju goriva

Marić je komentirao i najavljeno poskupljenje goriva.

Naime, cijene će od utorka vjerojatno opet rasti. Eurosuper bi mogao biti skuplji za 71 lipu te bi cijena po litri iznosila 14.20 kuna, dok bi oba dizela, i eurodizel i plavi, rasla za gotovo kunu i pol te bi koštali 14.52 kune, odnosno gotovo 11 kuna po litri.

Marić je rekao da je vlada do sada dva puta reagirala smanjenjem trošarina te da je preostali prostor za daljnje snižavanje trošarina dosta limitiran europskim direktivama. Za dizel je preostalo 20 lipa po litri, a za benzin 36, 37 lipa.

“Vidio sam u medijima koje bi nove cijene mogle biti i bio sam u kontaktu s kolegom Filipovićem, čije će Ministarstvo pripremiti sve dodatne analize.

Nažalost, ponovno su porasle cijene na međunarodnim tržištima. Mi smo u nekoliko navrata intervenirali, pa tako i zadnji put s dodatnim snižavanjem trošarine.

Prostor je na trošarinama ostao dosta limitiran zbog europske direktive. Nakon ove dvije intervencije nama ostaje još nekakvih manje od 20 lipa na strani dizela te oko 36, 37 lipa na strani benzina.

Kako ćemo reagirati, to ćemo vidjeti”, rekao je Marić.

O eurozoni

Euroskupina se jučer složila s pozitivnom ocjenom Europske komisije i Europske središnje banke da je Hrvatska ispunila konvergencijske kriterije.

“Možemo biti zadovoljni ovom preporukom koju bi danas i formalno trebao potvrditi Ecofin”, rekao je Marić.

Ministri financija također će potvrditi pismo predsjednika Vijeća Ecofina Europskom vijeću, odnosno šefovima država ili vlada država članica, koji će o tome raspravljati na sastanku na vrhu 23. i 24. lipnja.

U nacrtu pisma ističe se važnost toga da Hrvatska i nakon ulaska u europodručje nastavi ispunjavati obveze koje je preuzela prije dvije godine prilikom ulaska u Europski tečajni mehanizam (ERM II).

Također se poziva Hrvatsku da provodi daljnje strukturne reforme i investicije predviđene Nacionalnim planom za oporavak i otpornost i da vodi zdravu fiskalnu politiku.

“Reforme se sigurno moraju nastaviti, što je važno i za gospodarstvo i za naše društvo. Smatramo da će ne samo Hrvatska imati koristi od članstva nego i sama eurozona jer se njezinim proširenjem jača i njezina međunarodna uloga, a dublje integracije su općenito na korist Monetarne i Europske unije”, rekao je Marić.