fbpx

Europska federacija novinara traži objašnjenje uhićenja Mate Prlića nakon kaosa na A1

Europska federacija novinara uputila je pismo naslovljeno na Ivana Malenicu ministra pravosuđa i javne uprave, Ninu Obuljen Koržinek ministricu kulture i medija i Davora Božinovića ministra unutarnjih poslova oko situacije Mate Prlića, novinara i suvlasnika Dalmatinskog portala, koji je uhićen nakon navijačkih nereda na autocesti A1.

U pismu se navodi, kako prema informacijama, koje su dobili od Hrvatskog novinarskog društva (HND), kolega Prlić nije sudjelovao ni u kakvom incidentu ili radnji koja bi opravdala njegovo pritvaranje te se dodaje kako EFJ, kao i HND, oštro osuđuje svako nasilje.

-U ime Europske federacije novinara (EFJ), kao glavne organizacije koja predstavlja novinare u Europi, molimo vas da nam date odgovor o situaciju u kojoj se nalazi kolega novinar i urednik Dalmatinskog portala Mate Prlić iz Splita, stoji u obraćanju EFJ-a ministrima.

-Kako doznajemo, nakon nedavne nogometne utakmice u Zagrebu između Dinama i splitskog Hajduka, došlo je do sukoba navijača Hajduka i policije na autocesti koja je bila zatvorena nekoliko sati. Prema našim informacijama, uhićeno je više od 40 osoba, a među njima i bilo Mate Prlić, novinar, urednik i osnivač splitskog news portala Dalmatinski portal, stoji u pismu te se dodaje kako prema informacijama koje su dobili od Hrvatskog novinarskog društva kolega Prlić nije sudjelovao ni u kakvom incidentu ili radnji koja bi opravdala njegovo pritvaranje.

– EFJ, kao i HND, oštro osuđuje svako nasilje. Ono što nas trenutno zanima je situacija oko slučaja našeg kolege Prlića. Potpisana je peticija potpore koju je za njega potpisalo više od 250 novinara iz Hrvatske uvjereni u njegovu nevinost i koji zahtijevaju da se u potpunosti rasvijetli postupanje policije prema našem kolegi, stoji u pismu u kojem se čelnici EFJ-a obraćaju hrvatskim ministrima, a potpisuje ga generalni tajnik Ricardo Gutiérrez.