fbpx

Europska komisija predložila da Ukrajina dobije status kandidata za članstvo u EU

Europska komisija preporučila da se Ukrajini i Moldaviji dodijeli status kandidata za članstvo u Europskoj uniji

‘Preporučujemo da se Ukrajini da status kandidata, uz razumijevanje da će ta država provesti niz važnih reformi. Ukrajina je jasno pokazala predanost da živi u skladu s europskim vrijednostima i standardima. I krenula je, prije rata, na put prema EU, poručila je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.

‘Ukrajina je već implementirala otprilike 70 posto EU pravila, normi i standarda. Ipak, važno je raditi na vladavini prava, oligarsima, borbi protiv korupcije i temeljnim pravima. Proces se temelji na zaslugama. Dakle, napredak u potpunosti ovisi o Ukrajini’, dodala je šefica Komisije.

Preporuku da dobije status kandidata dobila je i Moldavija, dok Gruzija ima ‘europsku perspektivu’, ali mora ‘analizirati da li je ispunila niz uvjeta kako bi dobila status kandidata’.

Nikada u povijesti Europske unije mišljenje nije bilo doneseno u tako kratkom roku od dana podnošenja kandidature, ali presedan je stvoren ruskom invazijom na Ukrajinu koja je ušla u četvrti mjesec i dio je šire potpore Europe službenom Kijevu u otporu agresoru.

O preporuci će sada raspravljati čelnici 27 zemalja članica EU na summitu sljedećeg tjedna u Bruxellesu. Sve članice EU moraju se dogovoriti o pristupanju svake nove zemlje, kao i o tempu pregovora i uvjetima pod kojima pristupa. Dodjela kandidatskog stausa početak je dugog procesa u kojem Komisija uspostavlja “pretpristupnu strategiju”, program podrške za provedbu potrebnih reformi za integraciju, uz financijsku pomoć. Otvaranje pregovora opet moraju odoboriti dvadesetsedmorica.

Pet zemalja već ima službeni status kandidata: Turska od 1999., a proces je danas zamrznut; Makedonija od 2005., Crna Gora od 2010., Srbija od 2012., te Albanija od 2014.Pregovori još nisu otvoreni sa Sjevernom Makedonijom ni Albanijom.