fbpx

Filipović tražio ostavku šefa Fonda za okoliš: “Ja sam ministar i ne moram obrazlagati zašto”

Tjednik Nacional otkriva da je donedavni direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Siniša Kukić otišao s tog mjesta na vlastiti zahtjev nakon što je na taj potez bio prisiljen

Donedavni direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Siniša Kukić nije otišao s tog mjesta na vlastiti zahtjev, kako je to službeno prezentirano na sjednici Vlade 19. svibnja, već zato što je na taj potez bio prisiljen. Otkrili su to Nacionalu izvori bliski Fondu koji tvrde da je Kukića na to prisilio novi Plenkovićev ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović. Oni tvrde da je jedan od prvih Filipovićevih poteza bila smjena Siniše Kukića i to zato što HDZ želi preuzeti punu kontrolu nad tim Fondom kroz koji se okreću milijarde kuna.

Na vrhu Zagreb Towera, nebodera u kojem su smješteni i Ministarstvo gospodarstva i zaštite okoliša i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, početkom svibnja odvijala se prava drama. Nacionalovi izvori ovako su opisali što se tamo događalo:

“Filipović je nekoliko dana nakon što je 29. travnja imenovan ministrom, zatražio sastanak s Kukićem i na tom sastanku mu je naredio: ‘Morate dati ostavku!’. Kukić ga je pitao zašto bi dao ostavku, a Filipović mu je na to odgovorio riječima: ‘Ja sam ministar i ne moram vam obrazlagati zašto’. Kukić je ostao preneražen takvim nastupom novog ministra i najprije je odbio odstupiti. No nakon tri, četiri dana se predomislio i sam podnio zahtjev za razrješenje na vlastiti zahtjev. On je ionako planirao ostati u Fondu do kraja godine jer navršava 65 godina i onda otići u mirovinu, ali ostao je šokiran načinom na koji su ga zapravo izbacili iz Fonda. Istina je da je on došao u kvoti Milana Bandića, ali to nije razlog da se tako prema čovjeku postupa. Posebno ako znamo da iza njega stoje konkretni rezultati. Naime, Kukić je imao 900 posto više poziva u dvije godine nego što je ostvareno u vrijeme prethodne Uprave. Oni su ostvarili oko 32 milijuna kuna u pozivima, a Kukić između 700 i 800 milijuna, što znači da je odrađeno znatno više posla. To jako dobro znaju i u HDZ-u, a znaju to i svi članovi Upravnog odbora. Uostalom, HDZ-ovac Josip Borić hvalio je rad Fonda.”

Na Nacionalovo pitanje je li ministar imao ingerencije smijeniti Kukića, izvori iz Fonda objašnjavaju da ministar može razriješiti direktora Fonda, ali to onda ipak zahtijeva formalnu proceduru te se moraju obrazložiti razlozi te smjene. No bilo je jasno, tvrde, da je riječ o političkoj odluci te je Kukić, nakon kraćeg razmišljanja, pristao sam otići.

O koliko žurnoj odluci se radilo svjedoči podatak da je Filipović stupio na dužnost 29. travnja, a da je Vlada već 19. svibnja, samo 20 dana kasnije, objavila da je razriješila Kukića na njegov osobni zahtjev. U međuvremenu se odigrao navedeni kratki sastanak Kukića i Filipovića i sva kompletna procedura.

U međuvremenu je za vršiteljicu dužnosti direktora imenovana Alenka Košiša Čičin-Šain, koja je prethodno zbog isteka mandata razriješena dužnosti zamjenice, a u ponedjeljak, 13. lipnja, Upravni odbor je na sjednici donio odluku da se raspiše natječaj i za direktora i za zamjenika Fonda.

Izvori iz Fonda tvrde da bi Vladi bilo puno teže smijeniti Kukića da on sam na to na kraju nije pristao i da je moguće da bi iz svega u javnosti proizašla velika afera.

“Kukić je to htio izbjeći, on ima previše godina da bi ulazio u takvo što i nije mu to potrebno u životu. On jako dobro zna da ako te politika negdje ne želi, nemaš tamo što raditi. U Fondu uvijek djeluju dvije, tri interesne struje, on je sve to nastojao držati pod kontrolom koliko je mogao, ali njihov je utjecaj na kraju bio prejak i oni su sigurno kumovali njegovoj smjeni. Istina je da je on bio Bandićev kadar, nije bilo neočekivano da će morati otići, ali žalosno je da se uvijek i isključivo u ovoj zemlji samo gleda tko je čiji kadar, a ne i kakvi su mu rezultati rada. A sada je već dobro poznato da je Bandić za sve u ovoj zemlji kriv, pa tako vjerojatno iz groba i zbog Siniše Kukića”, zaključio je jedan od Nacionalovih sugovornika.