fbpx

Inflacija u Njemačkoj dvostruko veća nego što se prognoziralo

Inflacija će u Njemačkoj ove godine premašiti sedam posto zbog naglog rasta cijena energije i hrane te poremećaja u lancima nabave, a i u 2023. bit će dvostruko veća nego što se dosad očekivalo, izvijestila je danas središnja banka.

Inflacija će u Njemačkoj ove godine iznositi 7.1 posto, a ne 3.6 posto kao što je prognozirano u prosincu, pokazuje izvješće središnje banke. U 2023. cijene će porasti 4.5 posto, također dvostruko snažnije nego što je Bundesbank prognozirao krajem prošle godine.

“Inflacija će ove godine biti još jača nego što je bila početkom 1980-ih”, rekao je predsjednik Bundesbanka Joachim Nagel referirajući se na prethodno razdoblje rekordnog rasta potrošačkih cijena.

Rast cijena energenata

Snažan cjenovni pritisak proizlazi u prvom redu iz naglog rasta cijena energije i hrane, ali i ako se one isključe, stopa inflacije bila bi znatno iznad prosjeka i iznosila bi 3.6 posto potaknuta poremećajima u nabavi, ističu u Bundesbanku.

“Cjenovni pritisci čak su i pojačani u posljednje vrijeme, što nije u potpunosti iskazano u aktualnim projekcijama”, upozorio je Nagel. “Ako prognoze izvodimo iz tog trenda, prosječna godišnja stopa inflacije u 2022. mogla bi biti znatno iznad sedam posto”, dodao je.

Njemačko gospodarstvo porast će, pak, ove godine dvostruko slabije nego što je Bundesbank očekivao u prosincu, za samo 1.9 posto. Prosinačka procjena sugerirala je rast aktivnosti za 4.2 posto.

Snizili su i prognozu za 2023. s 3.2 na 2.4 posto.

Ako se rat intenzivira, situacija bi mogla biti još gora

“Osnovni scenarij projekcija temelji se na pretpostavci da se rat i njegove posljedice neće dodatno intenzivirati”, upozorio je Bundesbank.

Ako se rat intenzivira i ako Njemačka ostane bez ruskih energenata, bilo zbog europskog embarga ili ruske obustave izvoza, inflacija bi mogla biti još veća, a gospodarstvo bi moglo pasti, upozorili su.

Gospodarska aktivnost smanjila bi se u tom slučaju u 2023. za tri posto, a inflacija bi iznosila oko šest posto, izračunao je Bundesbank.