fbpx

INFLACIJA VAN KONTROLE – MARIĆ: Situacija je kompleksna, moramo biti spremni na sve

Potpredsjednik vlade i ministar financija Zdravko Marić komentirao je nakon sjednice vlade dvoznamenkastu inflaciju u Hrvatskoj. Cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju u svibnju ove godine porasle su u odnosu na isti mjesec 2021. godine za 10.8 posto, objavio je danas Državni zavod za statistiku, što je nova najviša stopa inflacije otkako zavod vodi podatke.

“Nemamo još sve podatke za sve zemlje članice EU, vidimo eurozonu, samo baltičke zemlje i neke stare zemlje imaju dvoznamenkastu inflaciju. Kako smo govorili i prije, iz mjeseca u mjesec, sigurno tijekom prve polovice godine, ćemo vidjeti i pratiti trendove ubrzavanja inflacije. I to se događa, vidimo te trendove. Za dalje, za drugu polovicu godine nije lako predviđati. Vidjeli ste da je ECB reagirao i najavio povećanje referentnih kamatnih stopa i najavio da će gotovo sigurno u rujnu ponovno ići s dizanjem kamatnih stopa. To nam svima dovoljno govori koliko je kompleksna situacija i teško je predviđati trendove”, rekao je Marić, prenosi N1.

“Pratimo što rade druge zemlje”

Hoće li država donijeti novi paket mjera pomoći građanima i poduzetnicima?

“Što smo govorili tada, govorimo i sada, ovisno o razvoju situaciju, o mogućnostima koje imamo, uzimajući u obzir tržišne principe, sukladno tome ćemo i dalje donositi određene odluke. Postoji puno inicijativa, svakodnevno stižu razni dopisi, sve uzimamo u obzir, ali moramo gledati širu sliku. Pratimo i što rade druge zemlje. Vidimo da njihovi odgovori nisu jednoznačni. Ja ću večeras za Luksemburg, sastanci su vijeća ministara, sigurno će najveći dio rasprave biti vođen po pitanju inflacije”, odgovorio je Marić.

“Moramo biti spremni za sve”

Rekao je da ne vjeruje da bi inflacija mogla dovesti do značajnog rasta kamata na kredite.

Naglasio je da je uz borbu protiv inflacije važno očuvati normalno funkcioniranje gospodarstva. “Uz opskrbne lance do onoga što nas također jako zanima, a to je razina zaposlenosti, odnosno razina BDP-a. I da ne dolazimo uopće u tu sferu, ja ne volim ni izgovarati te scenarije, ali moramo biti spremni za sve.”