fbpx

Kraj Kraljevske plaže u Ninu pronađena živa plemenita periska

Kraj Kraljevske plaže u Ninu pronađena je mlada plemenita periska. Tijekom ronjenja na dah na dubini mora od 1.5 metara uočio ju je Ninjanin Marin Čvrljević, priopćio je Hrvatski veterinarski institut.

“Čitav život živim uz more… Imam ninski kajić, bacam parangal, ronim na dah… Posljednjih godina navikao sam gledati ljušture plemenitih periski i činilo mi se da živih nakon njihova pomora u Sredozemlju nažalost nema. Zato sam bio sretan kao malo dijete kada sam prije tjedan dana slučajno pronašao mladu živu perisku.

Odmah sam to išao prijaviti Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja. Budući da je periska na maloj dubini, strahovao sam da joj se što ne dogodi prije nego što je se zaštiti kavezom. Netko bi mogao stati na nju ili je oštetiti bacajući sidro. Zato je svakodnevno obilazim. Dao sam joj i ime – Ninjanka”, kazao je Čvrljević.

Ronioci će joj postaviti kavez

U tijeku je izrada kaveza kojim će se početkom idućega tjedna zaštititi periska pronađena uz jednu od najpopularnijih plaža Zadarske županije.

“Dogovorili smo da kavez postave ronioci Ronilačkog kluba Sveti Roko iz Bibinja. Oni su nam na isti način pomogli i u zaštiti žive periske u Privlaci”, rekla je Milena Ramov, rukovoditeljica Odsjeka za prirodnu i kulturnu baštinu Javne ustanove Park prirode Telašćica, koja je u srednjem dijelu Jadranskog mora glavni partner na projektu “Očuvanje plemenite periske u Jadranskom moru”. Taj projekt koordinira Ministarstvo zaštite okoliša i održivog razvoja, a sufinancira Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Periska Ninjanka trenutačno je visoka 9 centimetara. “To znači da je bila uistinu mlada periska kad je u Jadranu prije tri godine nastupilo veliko izumiranje plemenitih periski. Sada smo posvećeni pronalasku živih jedinki te prikupljanju njihovih ličinki. Svaki pronalazak žive periske izuzetno je dragocjen.

Zato pozivamo lokalno stanovništvo i turiste da tijekom ronjenja obrate pozornost na periske”, poručio je dr. sc. Željko Mihaljević, patolog i epidemiolog na Hrvatskom veterinarskom institutu, voditelj istraživačkog tima HVI-a. U tom su timu uz njega Angela Bradarić i dr. sc. Miroslav Benić.

Masovni pomor periski u Sredozemlju krenuo je prije šest godina iz Španjolske, a prouzročio ga je parazit Haplosporidium pinnae u kombinaciji s mikobakterijama.