fbpx

MAJKA DIJETE ‘LIJEČILA’ – IZBJELJIVAČEM: “Sve sam shvatila kad mi je kapnuo na crne tajice”

Djecu od autizma roditelji liječe klor-dioksidom. Dok stručnjaci upozoravaju da je to izbjeljivač, hrvatske institucije ne mogu im stati na kraj, ali to će pokušati studenti Edukacijsko-rehabilitacijskog fakuleta. Šokantnu priču objavio je Dnevnik Nove TV.

Jedna je majka svoje dijete s autizmom liječila klor dioksidom i sada se zbog toga kaje. Zbog straha i srama od osude društva o svemu piše anonimno. “Svaki put kad mu špricnem tu dozu u usta ne osjećam se dobro. Ono smrdi gore od deterdženta. Njemu iz usta smrdi kao kad čistiš WC. Ali tako mora biti, to je dobro za njega. Pa izliječit će se”, pisala je.

Dodala je da je to sve radila po uputama žena koje se predstavljaju kao magistrice prirodne medicine. “Ona mi priča da je kod mog djeteta ipak nešto s duhovne strane u pitanju i da ga možda odvedem na egzorcizam…”, nastavlja i ističe da je s vremenom bilo sve gore.

Ispričala je i kada je došlo do prijelomnog trenutka: “Jedan dan sam tako mućkala taj klor i pošpricala me kapljica po crnim tajicama, a one su u sekundi izblijedile. Skužim da već neko vrijeme primjećujem da mi je sudoper sav izblijedio. I onda sam se zgrozila jer mi je prošlo kroz glavu da to moje dijete pije, tada sam shvatila što radim i prestala sam sa svime”.

Prestanak liječenja djece s autizmom ovom metodom traže i studenti i profesori s Edukacijsko rehabilitacijskog fakulteta. Pokrenuli su peticiju i prikupili više od 3 tisuće potpisa.

“Cilj peticije je da posluži kao alat, dopis nadležnim institucijama kako bi se ogradili i zabranili primjenu CD protokola u svrhu liječenja autizma”, rekla je studentica Monika Kukavica. Problem je što u Hrvatskoj upotreba klor-dioksida nije zakonski zabranjena kako u SAD-u. Peticijom se želi to i promijeniti.

Teorija iza CD protokola je vjerovanje da autizam uzrokuju paraziti u crijevu koje moderna medicina ne prepoznaje, a koje može ubiti klor dioksid. Voditeljica kabineta za poremećaj spektra autizma kaže da ta metoda nema nikakva znanstvena uporišta. “Želimo najoštrije osuditi i ograditi se od ponašanja osobe koja navodi da je edukacijski rehabilitator. Mi ne propisujemo lijekove CD protokola”, objasnila je Jasmina Stošić s Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta.

Novinarka Dnevnika Nove TV Matea Ćorić pokušala je stupiti u kontakt s dvije žene koje u Hrvatskoj zagovaraju tu metodu liječenja putem Facebooka.Nisu željele komentirati, no jedna od njih objavila je status na toj društvenoj mreži u kojem je poručila da je trebala biti u zatvoru – odavno bi tamo bila. Dodala je da studenti trebaju učiti, ali da je za profesore već kasno jer zaključuje da CD protokol nema štetnih učinaka na organizam.

Edgar Glavaš, specijalist pedijatar, to ne priznaje. Poručuje da je to iznimno agresivna i otrovna kemikalija od koje su zabilježeni i smrtni slučajevi. “I ako netko misli da MMS nije industrijski izbjeljivač neka neka samo malo to pošprica po omiljenoj odjeći pa će se vrlo brzo uvjeriti da je industrijski izbjeljivač”, rekao je.

HALMED, kao i američka Agencija za hranu i lijekove te nadležna tijela u Australiji, Kanadi i Njemačkoj, potvrđuju da je to štetno jer sadrži kemijske tvari koji se koriste u dezinficijensima, pesticidima i tekstilnoj industriji. “Primjena ovih proizvoda može nanijeti ozbiljne posljedice za zdravlje ljudi. To može uključivati primjerice mučninu, dugotrajno povraćanje, po život opasan niski krvi tlak koji je uzrokovan dehidracijom. Uz to su prijavljene hospitalizacije”, rekla je glasnogovornica HALMED-a Ivana Šipić Gavrilović.