fbpx

Najviša cijena goriva u povijesti na benzinskim postajama u SAD-u

Prosječne cijene goriva na benzinskim stanicama u SAD-u su na najvišim razinama u povijesti, piše specijalizirana web stranica za pretraživanje cijena goriva po benzinskim stanicama u SAD-u GasBuddy. Prosječna cijena na benzinskim postajama u cijelom SAD-u je prešla 5 dolara po galonu, tj. 1.32 dolara po litri.

“Ove je godine bio jedan prelom za drugim, a što je najgore, čini se da potražnja ne reagira na porast cijena goriva, što znači da postoji velika vjerojatnost da bi cijene mogle još rasti u tjednima koji su pred nama”, rekao je Patrick De Haan, voditelj analize nafte u GasBuddyju. “To su čimbenici zbog kojih se stvara podloga za brza poskupljenja. Situacija bi mogla postati još gora ako dođe do bilo kakvih neočekivanih problema u nacionalnim rafinerijama ili velikog uragana koji ovog ljeta bude utjecao na proizvodnju u rafinerijama.”

Izraženo u kunama, cijena litre benzina u SAD-u je oko 9.30 kuna (zavisno o tečaju na dan).

Pad proizvodnje nakon pandemije

Rekordna cijena u SAD-u je nastupila nakon višemjesečnog povećanja cijena plina u cijeloj zemlji, ubrzanog porastom sezonske potražnje usred ograničenja u opskrbi uzrokovanih pandemijom. Proizvodnja sirove nafte u SAD-u je bila na vrhuncu od blizu 13 milijuna barela dnevno u mjesecima prije pandemije 2020., a s trenutnom proizvodnjom od oko 11.4 milijuna barela dnevno predstoji još dug put za povratak na pretpandemijske razine.

Cijene su porasle uslijed smanjivanja zaliha za 25 milijuna barela. Skok je i uslijed nestašice uzrokovane ratom u Ukrajini te sankcijama Zapada: države pokušavaju smanjiti uvoz nafte iz Rusije, time smanjujući ponudu usred rasta potražnje.

Unatoč povijesnim cijenama, Amerikanci ne troše manje goriva nego prijašnjih mjeseci i potražnja je stabilna.

SAD je najveći svjetski proizvođač nafte, ispred Saudijske Arabije i Rusije. Ali kako istodobno ima veliku ekonomiju, za razliku od Saudijske Arabije i Rusije, većinu nafte sam potroši, pa je četvrti izvoznik u svijetu. Od 2019. SAD izvozi više nafte nego što uvozi.