fbpx

NESKLAD U IMOVINSKOJ KARTICI Pokrenut postupak protiv župana Longina

Povjerenstvo je izvršilo redovitu provjeru imovinskih kartica obveznika te je na sjednici u petak donijelo odluku o pokretanju postupka zbog moguće povrede članka 8. i 9. ZSSI-a da po pisanom pozivu Povjerenstva obrazloži nesklad i priloži odgovarajuće dokaze, stoji u odluci Povjerenstva, piše Zadarski list

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa na jučerašnjoj sjednici donijelo je odluku o pokretanju postupka protiv zadarskog župana Božidara Longina. Kako saznajemo od predstojnice Ureda Povjerenstva, Majde Uzelac, razlog je u neskladu i propustima u imovinskoj kartici koje je župan morao obrazložiti nakon što je kontrola uočila nepravilnosti.

– U predmetu P-198/19 Božidar Longin, župan Zadarske županije, prijavitelj navodi da je obveznik naveo netočne podatke u svojoj imovinskoj kartici. Povjerenstvo je izvršilo redovitu provjeru imovinskih kartica obveznika te je na sjednici u petak donijelo odluku o pokretanju postupka zbog moguće povrede članka 8. i 9. ZSSI-a da po pisanom pozivu Povjerenstva obrazloži nesklad i priloži odgovarajuće dokaze potrebne za usklađivanje imovine prijavljene u izvješćima o imovinskom stanju u pogledu propusta prijave ostalih prihoda dužnosnika i bračnog druga dužnosnika – dohotka od iznajmljivanja stanova i dohotka od iznajmljivanja turistima, prihoda od kamata po obveznicama koji se obračunava nakon 1. siječnja 2016. godine i primanja po osnovi ugovora o životnom osiguranju, kao i dohotka od osiguranja po osnovi životnog osiguranja s obilježjem štednje; potom propusta navođenja određenih nekretnina kao i propusta navođenja osobnog automobila koji je u vlasništvu bračnog druga dužnosnika, stoji u odluci Povjerenstva.

Oružje vrijedno 67.000 kuna

Imovinska kartica župana Božidara Longina zahtijeva podulje vrijeme analize s obzirom da sadrži podatke o nekoliko kuća, građevinskih zemljišta, dionica te o desetinama tisuća kvadrata livada, ali i nečem pomalo bizarnom – oružju vrijednom gotovo 70.000 kuna!

Kartica ne laže – župan ima lovačku pušku marke »blaser« od 35.00 kuna i pištolj »beretta« od 32.000 kuna za koje navodi da ih je kupio »iz primitaka ostvarenih od nesamostalnog rada«.

Osim lovačkog oružja i plaće od 18.071,49 kuna, u Longinovoj kartici je i kuća s okućnicom u Zadru, veličine 714 metara četvornih za koju je naveo suvlasništvo s trećim osobama, dobivena nasljedstvom, tržišne je vrijednosti 3,5 milijuna kuna. Župan ima i kuću u rodnim Kalima od 65 kvadrata koju je procijenio na 100.000 kuna, a dobio darovnim ugovorom.

40-ak terena u Dubokom dolu

Župan u kartici navodi i stan od 34,98 kvadrata, vrijedan 485.000, a u rubrici »oblik vlasništva« upisan je bračni drug. Supruga je navedena i kao vlasnica građevinskog zemljišta od 506 kvadrata u Turnju od 265.000 kuna, te suvlasnica mercedesa GLA od 150.000 kuna kojeg dijeli sa suprugom.

Slijedi iznimno dug popis 40-ak terena u Dubokom dolu u općini Gračac zbog kojih je župan gostovao i na nacionalnoj televiziji obrazlažući zašto je kupio ovoliko terena u općini Gračac, također stečenih »kupnjom iz primitaka ostvarenih od nesamostalnog rada«. Iz tog vremena upamćen je odgovor RTL-ovoj novinarki: »Jedno društvo, moji prijatelji koji su poželjeli malo osame, zajedno smo u to ušli«.

Devizna i kunska štednja

Nadalje, tu su i dionice Hrvatskog telekoma u vlasništvu Longina i supruge, te devizna i kunska štednja, no ovdje treba napomenuti kako su podaci u kartici iz veljače 2020. godine, što znači da se stanje u međuvremenu moglo promijeniti. Naime, prema podacima iz 2020. Longin na deviznoj štednji ima 8.345 eura, a supruga 60.000 eura i 166.590 kuna.

Po okončanju postupka u Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa znat će se je li Longin prekršio zakon te što je to krivo naveo u imovinskoj kartici, odnosno o kakvom je »neskladu« riječ.