fbpx

OREŠKOVIĆ: HDZ je truli temelj društva

Saborska zastupnica Centra Dalija Orešković izjavila je da u HDZ-ovu inicijativu za promjenu Ustava u dijelu kojim se regulira referendum mogu povjerovati samo krajnje lakovjerni i naivni te poručila da se o Ustavu treba raspravljati u Saboru, a ne u “sobičcima HDZ-a”.

“Ustav ne bi trebali osmišljavati ili mijenjati oni koji su moralno, duhovno i intelektualno nakazni ili mali”, rekla je Orešković u slobodnom govoru u ime Kluba zastupnika Centra i Glasa.

Orešković: HDZ je truli temelj društva

Sarkastično je dodala kako HDZ “poznat i ovjekovječen po promicanju najviših demokratskih standarda”, kreće s inicijativom kojom će narodu osigurati bolje mogućnosti da na referendumu sam odlučuje o nekim pitanjima.

Smatra da u takve namjere HDZ-ove inicijative mogu povjerovati samo krajnje lakovjerni, naivni ili kratkovidni.

U Hrvatskoj ima 20 županija i 555 gradova i općina, što je pet puta više nego što smo ih imali prije rata, a na isti način kako je teritorijalno razmrvio Hrvatsku HDZ je krađom i korupcijom razmrvio nacionalne i narodne resurse.

Pravomoćno osuđena politička stranka za korupciju nema legitimitet raspravljanja o hrvatskoj budućnosti, a kamoli o tome voditi glavnu riječ, kaže Orešković.

“HDZ je truli temelj ovog društva, a na trulim temeljima ne mogu se sagraditi građevine duljeg trajanja”, poručila je.

Lerotić: Podrška djelatnicima hitne medicinske pomoći

Istaknuvši kako je pitanje referenduma važno ustavno i demokratsko pitanje, Orešković je rekla da se o Ustavu treba raspravljati, ali u Saboru, a ne u “sobičcima HDZ-a”.

Marin Lerotić u ime Kluba IDS-a još jednom je podržao borbu djelatnika hitne medicinske pomoći za beneficirani radni staž, za širenje mreže hitne službe, plan specijalizacije i psihološku pomoć.

„Djelatnici hitne medicinske pomoći zaslužuju svoj zakon koji će osigurati sve što im je potrebno”, rekao je Lerotić i pozvao na prihvaćanje prijedloga o stručnim službama koji su Hitna uživo 194 i Hrvatski sindikat medicine predali Ministarstvu zdravstva.

Katarina Peović (Klub HSS-a i RF-a) osvrnula se na nacrt novog Zakona o radu, u kojem se najavljuje da će se radnicima u izvanrednim uvjetima kao što su epidemija, potresi i poplave isplaćivati samo 70 posto plaće.

„Ide se za time da Vlada štiti poslodavce, kapitaliste kojima je jedini cilj oguliti radnika”, ocijenila je Peović i i dodala kako to nisu jedini „užasi” novog zakona jer su tu i nepredvidljivo radno vrijeme i vezivanje produktivnosti i plaće.

Ćelić: Dodatno regulirati igre na sreću

Ivan Ćelić (Klub HDZ-a) upozorio je na porast ovisnika o kocki u Hrvatskoj, kojih je po nekim procjenama oko 40.000, pozvavši na dodatnu regulaciju tog područja.

Stručnjaci preporučuju dodatno ograničavanje mjesta na kojima se organiziraju igre na sreću, ukidanje samoposlužnih terminala u ugostiteljskim objektima i organiziranje igara samo u specijaliziranim prostorima, centralizirani model registriranja, te strože standarde oglašavanja, kaže Ćelić.