fbpx

OŠTAR PAD WALL STREETA PRATE I AZIJSKE BURZE: “Inflacija nije dosegnula vrhunac, naprotiv, ubrzala je i vjerojatno će tako biti i u lipnju”

Na azijskim su burzama u ponedjeljak cijene dionica oštro pale, kao i na Wall Streetu u petak, jer je inflacija u SAD-u dosegnula novu najvišu razinu u više od 40 godina, pa se ulagači plaše agresivnog povećanja kamata američke središnje banke

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u minusu više od 2 posto.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks skliznuo 2,8 posto, dok su cijene dionica u Šangaju, Hong Kongu i Južnoj Koreji pale između 1,1 i 3,2 posto. U Australiji se zbog praznika danas ne radi.

Loše raspoloženje na burzama posljedica je oštrog pada cijena dionica na Wall Streetu u petak, nakon što je objavljeno da su u svibnju potrošačke cijene u SAD-u na godišnjoj razini porasle 8,6 posto, dok su analitičari očekivali isti rast kao u travnju, 8,3 posto.

Zbog toga su splasnule nade ulagača da je inflacija u travnju dosegnula vrhunac te da će njezini pritisci popustiti, ali i nade da će američka središnja banka biti manje agresivna u zaoštravanju monetarne politike.

“Podaci o inflaciju sasvim mijenjaju igru jer će prisiliti Fed na povećanje brzine u procesu zaoštravanja monetarne politike. Inflacija nije dosegnula vrhunac, naprotiv, ubrzala je i vjerojatno će tako biti i u lipnju”, pišu analitičari tvrtke Jefferies u osvrtu na situaciju na tržištima.

Kako se inflacija u SAD-u kreće na najvišim razinama u više od 40 godina, Fed je od ožujka povećao kamate za 0,75 postotnih bodova, pa se sada kreću u rasponu od 0,75 do 1 posto.

Očekuje se da će u lipnju i srpnju, a možda i u rujnu Fed dodatno povećati kamate za po 0,50 postotnih bodova, pa bi se do kraja godine ključne kamate mogle kretati u rasponu od 2,50 do 2,75 posto.

Osim inflacije i povećanja kamata, nesigurnost na tržištu posljedica je rata u Ukrajini, poremećaja u nabavnim lancima i usporavanja rasta najvećih gospodarstava u svijetu.

Američki terminski indeksi i jutros su u znatnom minusu, što znači da bi cijene dionica na Wall Streetu mogle pasti i u ponedjeljak.

Dolar ojačao

A na valutnom je tržištu vrijednost dolara prema košarici valuta dodatno porasla, nakon što je ojačala dva tjedna zaredom.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se oko 104,50 bodova, dok je u petak navečer iznosio 104,16 bodova.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti skočio sa 134,40 na 135,00 jena, novu najvišu razinu u 20 godina.

Američka je valuta ojačala i u odnosu na europsku, pa je cijena eura skliznula na 1,0485 dolara, dok je u petak navečer iznosila 1,0520 dolara.

Cijene su nafte, pak, oštro pale i izgubile gotovo sve dobitke od prošloga tjedna.

Cijena barela na londonskom tržištu skliznula je 1,48 posto, na 120,20 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 1,54 posto, na 118,80 dolara.