fbpx

“Prepao se satire, fotomontaže ili metafore?”

Na Općinskom sudu u Zadru s dva mjeseca kašnjenja započet je dokazni postupak u slučaju poznatom pod “kineski ražanj”.

“Strašni župan koji je izmlatio opernog pjevača, prebijao hrvatske branitelje kundakom do nesvjesti, od kojih je jedan zbog toga ostao invalid, nosio 36000 eura u torbi Blanki Pavošević prepao se za vlastiti život zbog satire, fotomontaže ili metafore. Ni sam ne zna iskazati točno od čega a ni državna odvjetnica samo eto zna da se prepao i da mu je bilo loše”, komentirao je na Facebooku županijski vijećnik Marko Pupić-Bakrač.

Općinsko državno odvjetništvo podiglo je optužnicu protiv županijskog vijećnika Akcije mladih, Marka Pupića Bakrača za prijetnju službenoj osobi – županu Božidaru Longinu. Vijećnik je optužen da je 8. listopada 2020., nakon što se u više navrata u javnosti pojavio s majicom na kojoj je bila otisnuta slika s tijelom psa i glavom župana Longina, s ciljem da ga uplaši i uznemiri, na profilu jedne društvene mreže objavio sadržaj s prijetnjom županu, što je kod njega izazvalo osjećaj uznemirenosti i nelagode, piše 057info

Dok je nosio majicu s Longinovom glavom na psećem tijelu, Pupić je na svom Facebook profilu, znajući da je Longinu nadimak Bobi napisao: “Političaru, dužnosniku, HDZ-ovcu sa psećim nadimkom sprema se kineski ražanj”. Istovremeno je tužiteljstvo odbacilo njegovu prijavu protiv župana Longina za lažno prijavljivanje.

Pupić Bakrač nije se pojavio na prvom ročištu, a na ponovni je došao bez pratnje odvjetnika, kao i župan Longin, kazavši kako će se sam braniti. Međutim, Pupić Bakrač je izjavio da ne razumije optužnicu jer mu nije jasno kakvim zlom je on to prijetio Longinu.

Sutkinja Ksenija Bratković mu je objasnila da se u zakonskom opisu tog kaznenog djela navodi da se nekom ozbiljno prijeti kakvim zlom. Pitanje odgovara li činjenični opis optužnici mora se dokazati u dokaznom postupku, objasnila je sutkinja okrivljenom Pupiću Bakraču. On je opet izjavio da ne razumije zakonski opis tog djela i da se ne smatra krivim.

Pupić Bakrač je podsjetio na majicu koju je nosio kao satirički osvrt na turskog koncesionara u Gaženici i tražio da se o tome kao svjedok ispita sam Longin. Zastupnica optužbe Vanja Višković to je pitanje, kao i ostala pitanja „odvjetnika” Pupića Bakrača smatrala nevažnim, ali je sutkinja donosila rješenja o tome da se pitanja postave.

Longin se držao onog što je smatra relevantnim, a to je njegov iskaz Općinskom državnom odvjetništvu. Pupić Bakrač se pozvao na njegovu medijsku izjavu o tome da se “ne boji Pupića Bakrača”, ali je Longin kazao kako to za njega nije relevantno.

Kako to se Longin osjećao uznemirenim kada je kineski običaj jesti pse?, među ostalim je pitao je Pupić Bakrač. Pozivajući se ponovno na iskaz dan Općinskom državnom odvjetništvu, Longin je dodao i kako se zbog takve prijetnje loše osjećao te je otišao u bolnicu gdje su mu vadili krv i prvi put mu je šećer bio povećan.

Okrivljeni vijećnik u ulozi “sam svoj branitelj” nije bio zadovoljan odgovorima na pitanja, među ostalim i o tome da se župan nije očitovao o majici sa spornom foto-montažom koju je Pupić Bakrač nosio na samoj skupštini.

Za iduće ispitivanje tražio je za svjedoka vijećnika Antu Rubešu, što je sutkinja prihvatila te je ročište sazvano za 27. srpnja.