fbpx

PRVI PUT DA MOŽETE SLUŠATI VIJEĆNIKE: SDP objavio audio snimku cijele sjednice Županijske skupštine

Svaka sjednica zadarskog Gradskog vijeća može se pratiti na internetu; sjednice su javne i svi građani mogu gledati i slušati tijek Gradskog vijeća. Štoviše, od posljednje sjednice Gradskog vijeća te se snimke i pohranjuju, te su putem YouTube kanala dostupne stalno.

Za razliku od toga, sjednice Županijske skupštine se ne prenose putem interneta, nitko ih izvan dvorane u kojoj se održavaju ne može pratiti niti čuti ni na koji način.

“Kad će početi snimanje sjednica?”, upitao je na posljednjoj Županijskoj skupštini Jure Zubčić (SDP), podsjetivši da stalno postavlja to pitanje i da je snimanje sjednice demokratski standard u 2022. godini.

Župan Božidar Longin je odgovorio “o tom potom”.

“Kad dobijemo tehniku”, zaključio je župan.

Umjesto tehnike, javnosti se u četvrtak kratkim priopćenjem obratio Klub SDP-a Zadarske županije, poslavši audio zapis cijele sjednice u trajanju od gotovo šest sati.

“Prije godinu dana Klub SDP-a u Skupštini Zadarske županije je uputio prijedlog za snimanje sjednica Skupštine te njihovo trajno objavljivanje. U 21. stoljeću to smatramo demokratskim minimumom kako bi javnost mogla u bilo kojem trenutku provjeriti kako predstavnici građana glasaju i što govore. Transparentnost je preduvjet kvalitetne uprave i na njoj ćemo ustrajati. S obzirom da nam je prije godinu dana obećano kako će se snimanje uvesti, a nije ispunjeno jer im kršenje obećanja nije strana pojava, odlučili smo objaviti kompletan audio zapis 7. Sjednice Skupštine Zadarske županije. Prema Zakonu rad predstavničkih tijela je javan. S obzirom da župan želi minimizirati javnost rada Skupštine mi smo odlučili učiniti Skupštinu otvorenijom našim sugrađanima”, stoji u priopćenju kojeg potpisuje predsjednik SDP-a Zadarske županije Jure Zubčić, uz napomenu da će tijekon dana u opis videa biti dodano vrijeme, tako da se vidi kada počinje koja točka dnevnog reda. kad počinje koja točka dnevnog reda.