fbpx

RUSKI VELEPOSLANIK U SAD-u: “Ovo je put za direktan sukob dvije najveće nuklearne sile”

Ruski veleposlanik u SAD-u Anatolij Antonov u tekstu za Newsweek napisao je da je snabdijevanje Kijeva američkim oružjem put za direktan sukob dvije nuklearne supersile, prenosi TASS.

Naglasio je kratkovidnost SAD-a koja se vidi i u ovim okolnostima. “U želji da se Rusiji nanese strateški poraz, lokalne elite podižu ulog u eskaliranju tenzija tako što pumpaju oružje režimu u Kijevu. Nije li jasno da je to cesta za direktan sukob između glavnih nuklearnih sila, prepunog nepredvidivih posljedica?”, citiralo je Antonova rusko veleposlanstvo.

Kazao je i kako su dugo i strpljivo upozoravali na te akcije, da ih nitko nije slušao te kako sve ima svoje granice. “Zadnja slamka bilo je odbijanje Washingtona i Bruxellesa da se u obzir uzme zabrinutost Rusije oko sigurnosnih jamstava”, dodao je.

Antonov je pozvao zapadne države da “prestanu gajiti iluzije o porazu Rusije”, naglašavajući nedostatak alternative pragmatičnim odnosima s Rusijom. “Što se tiče same Ukrajine, razvoj situacije s ovom zemljom je lakmus test koji će pokazati spremnost zapadnih država da uzmu u obzir ruske zabrinutosti. Daljnji napredak prema stabilizaciji europske sigurnosti ovisit će o ishodu procesa rješavanja krize u Ukrajini”, rekao je veleposlanik.

Istaknuo je da Rusija svoje projekte o sigurnosnim jamstvima ostavlja na pregovaračkom stolu. “Naravno, nakon završetka specijalne vojne operacije potrebno je njihov sadržaj prilagoditi stvarnosti”, dodao je.