fbpx

STRUČNJAK ZA ENEGETIKU: ‘Litra goriva 50 kuna? Moguće, ako rat u Ukrajini potraje’

Energetski stručnjak Igor Dekanić gostovao je u Dnevniku Nove TV gdje je komentirao cijene energenata. Dekanić vjeruje da će se Vlada protiv rasta cijena boriti smanjenjem trošarina, ali misli da neće dirati PDV. Stručnjak je dodao kako je dobro što su trošarine ograničene pravilima EU-a, jer bi od njihovog smanjivanja, smatra, bilo više štete nego koristi.

“Sve druge opcije bi vodile još većem zadiranju u tržišne uvjete i tržišne odnose koje, kad učinite danas, mogu vam donijeti korist za mjesec ili dva, ali veću štetu za pet ili šest mjeseci ili godinu dana”, objasnio je Dekanić, prenosi Dnevnik.hr.

Gorivo 50 kn po litri? Moguće

Ipak, stručnjak se nije složio s mišljenjem da Vlada ne treba uopće intervenirati, nego pustiti tržište da odradi svoje. “To opet kažu poduzetnici. Svako povećanje cijena nafte i povećanje cijena goriva dovodi do povećanja marži. Trgovcima su u interesu što veće marže, ali Vlada je odlučila intervenirati jer su sve europske vlade odlučile ipak intervenirati, nalazimo se u energetskoj krizi kakvu nismo imali 48 godina”, rekao je Dekanić.

Na pitanje može li cijena gorivo doći nad 50 kuna po litri, stručnjak je kazao kako postoji scenarij u kojem je to moguće. “Ako potraje rat u Ukrajini, ako se pretvori u veliki rat, vjerojatno može i to. Cijene će rasti dok traje intenzitet borbi u Ukrajini ovakav kakav je sad. Čim počinju pregovori, cijene će krenuti dolje”, rekao je Dekanić, dodavši kako su moguće i nestašice goriva, no on vjeruje da će EU, pa tako i Hrvatska osigurati i druge dobavne pravce.