fbpx

TEK SU SADA SHVATILI “Sankcije pogađaju više Europu nego Rusiju, oni su se pripremili”

Čak tri mjeseca trebalo je raznim analitičarima da shvate kako sankcije Rusiji više pogađaju Europsku uniju nego zemlju kojoj su nametnute.

Tako The Guardian sada piše kako Rusija pobjeđuje u gospodarskom ratu – a Putin nije ništa bliže povlačenju trupa iz Ukrajine.

– U prva četiri mjeseca 2022. Putin bi se mogao pohvaliti suficitom na tekućem računu od 96 milijardi dolara (76 milijardi funti) – što je više nego utrostručeno u odnosu na isto razdoblje 2021. Kada je EU ranije ovog tjedna najavio djelomičnu zabranu izvoza ruske nafte, cijena sirove nafte na globalnim tržištima porasla je, što je Kremlju osiguralo još jedan financijski nenadani prihod. Rusija nema poteškoća u pronalaženju alternativnih tržišta za svoju energiju, s izvozom nafte i plina u Kinu povećala je izvoz u travnju za više od 50% na godišnjoj razini’, piše Simon Jenkins za britanski The Guardian.

“Iz svega ovog dosad se vidi da sankcije daleko više pogađaju europske zemlje nego Rusiju. Moramo znati da se Rusija pripremila za ovakvu situaciju. Oni su očito daleko ranije razmišljali o svemu. Jedno duže vrijeme neće sankcije imati neke veće posljedice. EU nije bila pripremljena na mjere koje je sama donijela”, kazao je vojni analitičar Marinko Ogorec ukazujući da se posljedice toga vide svaki dan.

“Evo opet cijene goriva idu gore. I ići će još”, dodao je.

Potvrdio je i da Rusija već ima drugo tržište za svoje energente.

“Prije svega su to Kina i Indija. Kada vidimo te dvije ogromne mnogoljudne zemlje koje su i inače veliki potrošači, a gdje Rusija može plasirati svoje proizvode nesmetano, postavlja se pitanje koliko sankcije mogu biti učinkovite i dugoročno”, upozorava Ogorec.