fbpx

TRGOVCI ŠOKIRANI FIKSIRANJEM CIJENA: ‘Svi mali privatnici mogu zatvoriti pumpe, dijelovi zemlje mogli bi ostati bez goriva’

Novom intervencijom na tržištu vlada Andreja Plenkovića na iduća dva tjedna zamrznula je cijene goriva – dizel će koštati 13,5, plavi dizel 9,45, a eurosuper 13,08 kuna na svim benzinskim postajama koje nisu uz autocestu. Mjera je to kojom se štiti standard građana, poručio je premijer, no trgovci gorivom to su zamrzavanje cijena dočekali na nož

‘Šokiran sam, ovo je šok nad šokovima. Ne znam kako će funkcionirati veleprodaja jer cijene i dalje rastu – samo su danas trebale ići 1,4 kune gore i ne znam hoće li nam uopće puštati gorivo jer niti veliki trgovci neće dugo moći trpjeti milijunske gubitke svakog dana’, kaže nam vlasnik jedne benzinske crpke.

Dodaje nam da je posljednjih dana bila ogromna potražnja za gorivom zbog najave poskupljenja, s čime se brojne benzinske postaje nisu mogle nositi te zbog toga vjeruje da će brojna prodajna mjesta u iduća 24 sata ostati bez goriva: ‘Drugi scenarij trenutačno ne vidim i ne vjerujem da će proizvođači i distributeri trpjeti gubitke’, kaže nam sugovornik koji je još u nedjelju ostao bez plavog dizela dok preostale zalihe dizela i benzina broji u litrama.

Direktor u jednoj velikoj domaćoj naftnoj kompaniji, koji je pristao na razgovor s nama, ali također pod uvjetom anonimnosti, kaže da ne zna što će se dalje događati:

‘Svi mali privatnici zatvarat će crpke i slati ljude na burzu jer dalje ne mogu, a ne iskreno, ne znam ni kako ćemo mi dalje, već danas imamo niz sastanaka na temu zamrzavanja cijena goriva.’

Mnoge benzinske crpke u Sloveniji ovog vikenda ostale su bez goriva jer građani u strahu od poskupljenja toče pune rezervoare i rade ‘zalihe’. Najveći slovenski trgovac naftom Petrol poručio je da nema mjesta strahu jer goriva ima te kako je do nestašica došlo zato što je bio vikend pa je opskrba u Sloveniji bila usporena.

Govorkanja o nestašici goriva u Hrvatskoj postala su nešto glasnija prošlog tjedna, kada su građani također pohrlili natočiti ga prije najavljenog poskupljenja. Upitali smo Inu je li opskrba našeg tržišta sigurna i je li točna informacija da su neke od svojih kupaca upozorili da zadržavaju pravo da ne isporuče gorivo u slučaju manjka derivata.

U Ini nam nedvosmisleno kažu da sigurnost opskrbe tržišta nije ugrožena te da kontinuirano osiguravaju opskrbu svojih veleprodajnih i maloprodajnih kupaca.

‘Posljednjih dana Ina bilježi pojačanu potražnju za naftnim derivatima, koja značajno premašuje uobičajene potrebe za transportnim kapacitetima, stoga je obavijestila kupce o potencijalnim promjenama u vremenu isporuke proizvoda. Kompanija interventno, u skladu s logističkim kapacitetima, opskrbljuje kupce i maloprodajna mjesta svim vrstama goriva kako bi umanjila posljedice velike potražnje’, dodaje se.

Kažu i da Rafinerija nafte Rijeka proizvodi od ožujka te radi najvećim mogućim kapacitetom. ‘Kompanija svojom proizvodnjom u Rafineriji doprinosi stabilnosti opskrbe jer osigurava dovoljne količine benzina za potrebe domaćeg tržišta. Također, Ina osigurava opskrbu dizela dijelom iz vlastite proizvodnje, a dijelom s Mediteranskog tržišta, te kompanija ne ovisi o ruskoj nafti’, zaključili su iz Ine.

Ministar gospodarstva Davor Filipović nakon prezentacije novih mjera Vlade također je komentirao navode da su neki distributeri ostali bez dizela riječima kako ne vjeruje da je to istina: ‘Ne kupuje se gorivo u nedjelju za ponedjeljak. Ne očekujem nikakve nestašice.’