fbpx

U drugoj polovici godine gorivo ide prema 20 kuna?

Jeremy Weir, šef multinacionalne kompanije Trafigura, koja je jedan od vodećih svjetskih trgovaca sirovinama, posljednji je globalni poslovni lider koji najavljuje crni scenarij u drugoj polovici godine. Analitičari najavljuju i moguće nestašice plina, a također se govori o nestašicama goriva, za koje se već spominjalo da bi u ne tako dalekoj budućnosti mogle zahvatiti i Hrvatsku. Kao prijetnja ekonomiji u drugoj polovici godine tu je i recesija.

Čelnik Trafigure upozorio je da bi tržište nafte ove godine moglo doći u “parabolično stanje” s cijenama koje će porasti na rekordno visoke vrijednosti i izazvati usporavanje gospodarskog rasta, piše Financial Times.

Weir je rekao da su energetska tržišta u kritičnom stanju jer su sankcije na ruski izvoz nafte nakon njezine invazije na Ukrajinu pogoršale ionako ograničene zalihe nastale godinama nedovoljnog ulaganja.

“Imamo kritičnu situaciju”, rekao je Weir na konferenciji Global Boardroom Financial Timesa. “Stvarno mislim da imamo problem sljedećih šest mjeseci… Kada dođe do ovih paraboličkih stanja, tržišta se mogu pomaknuti i mogu poprilično skočiti”, dodao je.

Ogromne cijene nafte

Paraboličko kretanje na tržištima općenito se definira kao stanje kada cijena koja je rasla naglo skoči na dosad neviđene razine, poput desne strane paraboličke krivulje.

Weir je dodao da je velika vjerojatnost da bi cijene nafte mogle porasti na 150 dolara po barelu ili više u nadolazećim mjesecima s poremećenim opskrbnim lancima jer Rusija pokušava preusmjeriti svoj izvoz nafte iz Europe. Cijena viša od 150 dolara po barelu vjerojatno bi značila da bi se litra goriva jako približila 20 kuna, uz sve vladine intervencije u cijenu.