fbpx

U porastu trovanje čestim dodatkom prehrani, budite jako oprezni pri korištenju

Većina je slučajeva zabilježena kod djece stare 5 godina ali i one mlađe.

Melatonin je hormon koji „smiruje“ sve funkcije u organizmu. Njegova je glavna uloga da signalizira tijelu koje je doba dana (je li vrijeme za spavanje), čime regulira unutarnji sat organizma. U posljednjih desetak godina je dana primijećen veliki porast u broju djece koje su u organizam unijele melatonin i otrovale se – namjerno ili slučajno. Radi se o 260,435 djece koja su se otrovala melatoninom, a radi se o porastu od 530 posto od 2012. – 2021. godine, stoji u izvješću Američke udruge za kontrolu trovanja. Većina trovanja se dogodila slučajno kod djece stare 5 godina ili još mlađe.

Melatonin je hormon koji prirodno proizvodi epifiza, malena žlijezda veličine graška smještena u sredini mozga. Osim utjecaja na san, melatonin ima i antioksidativno djelovanje, a koristi se i kao provjerena i tražena anti-aging supstanca. Posljedica povećanja razine melatonina u krvi je pospanost i s vremenom utonuće u san. Kao pomoć kod spavanja koriste se kod djece i odraslih ljudi, a može se pronaći u kapsulama, tekućem obliku ili u obliku gumenih bombona. U zadnje 4 godine, prodaja melatonina je porasla za 150 posto.

“Svi ga koriste, lako se do njega dolazi i nije skup, a pomaže pri spavanju. Kako raste potrošnja melatonina u populaciji, jasno je da ga sve više ljudi koristi”, ističe Natalie Rine, klinička toksikologinja.

Iako se kod djece često nisu javljali simptomi i stvar se mogla riješiti kućnom njegom, oko 1.6 posto djece je imalo veće komplikacije; bio je potreban respirator, a dvoje je i umrlo. Ovi podaci su probudili svijest o unosu melatonina, a autori studije kažu da se o tome treba govoriti i poduzeti preventivne mjere da do problema ne bi došlo.

Simptomi trovanja melatoninom kod djece
Većina neće imati simptoma, ali se mogu javiti gastroenterološki i kardiovaskularni problemi. Pedijatar Daniel Ganjian kaže da većina djece navodi jaku pospanost, a neka i povraćaju.

Od oko 3.555 djece je iskusilo i ozbiljnije probleme, dvoje je umrlo, a 5 ih je bilo na respiratoru. U ozbiljnijim situacijama melatonin može usporiti disanje i rad pluća, a može doći i do promjena u metabolizmu. Svakako je potrebno javiti se liječniku. Ne postoji lijek za trovanje melatoninom, ali tretman može uključivati respirator, infuziju, ispumpavanje želuca i slično.

Je li melatonin siguran za djecu?
Jest u malim dozama od 1-3 miligrama, a ako mislite da je djetetu potrebna veća doza, to uvijek morate dogovoriti s liječnikom i pratiti stanje. Stručnjaci kažu da na tržištu postoje i suplementi koji ga sadrže puno više pa se nekada u kapsuli nalazi i do 80 puta više melatonina od onoga što piše na etiketi. Neki proizvodi sadrže i serotonin, što će povećati toksičnost za djecu.

Kako zaštiti djecu od trovanja melatoninom?
Ne postoji samo jedan razlog zašto je došlo do porasta broja trovanja melatoninom, jedan je sigurno pandemija kada se i povećala potražnja ovog suplementa radi problema sa snom, piše Ordinacija.

Stručnjaci za javno zdravstvo i pedijatri posebno su zabrinuti radi melatonina koji dolazi u obliku gumenih bombona koji je privlačan djeci koja ne moraju razumjeti da to nije nešto što oni ne bi smjeli pojesti. Isto tako, mnogi smatraju da nije opasan pa djetetu mogu dati veće količine od dozvoljenih, pojasnio je dr. Woods. Melatonin bi se trebao tretirati kao svaki drugi lijek u kući, ističe dr. Rine. Sve tablete, pa i one melatonina, trebale bi biti držane izvan dohvata djece.