fbpx

ČVARCI IDU U NEBO – 388 Kn za 1 kg: Hoće li Vlada RH amortizirati divljanje cijena pržene usitnjene svinjske slanine i masnoće?

Sve poskupljuje: dizel, plin, voda, struja, maslac, ulje, pa i čvarci. Šokirani čitatelji portala Danica.hr poslali su im fotografiju akcijske prodaje čvaraka koji se na akciji u koprivničkom Kauflandu prodaju za 322 kune kilogram, dok je prije sniženja od 17 posto cijena bila 388 kuna. Riječ je, kažu, o Silma premium čvarcima koji su se početkom siječnja ove godine u Kauflandu mogli na akciji kupiti za 222 kune kilogram. U odnosu na današnju akcijsku cijenu, to je povećanje od 45 posto.

Cijene čvaraka dakle idu u nebo, kako se to kaže. Postavlja se pitanje, kako će ministar Z. Marić i ovaj novi Filipović te njihov šef A. Plenković spriječiti divljanje cijena kuhane pa pržene usitnjene svinjske slanine i masti, tj. čvaraka. Hoće li se uvesti vaučeri za čvarke?

Očekuje se dramatičan pad vrijednosti kolesterola u krvi kod dijela populacije RH, što bi se moglo negativno odraziti na prihode farmaceutske industrije jer bi to uzročno-posljedično moglo dovesti do manje prodaje lijekova protiv kolesterola.

Ovo dramatično poskupljenje zasigurno najviše pogađa žitelje nekoć plodne, zapuštene i djelomično napuštene, ali još uvijek ravničarske Slavonije.

Kako doznajemo, u Irskoj, gdje je odselio nepoznati i veliki broj Slavonaca, neki od njih sami proizvode čvarke od irskih svinja, a kako bi djelomično zatomili nostalgiju za rodnim krajem, te glad.