fbpx

Da je ovdje normalno, HDZ ne bi postojao

Hrvatski premijer i predsjednik HDZ-a jučer je u Splitu dao jednu poprilično skandaloznu izjavu. U jednom trenutku je rekao da bi Đogaš vodio da je “ovdje normalno”.

“Da je ovdje normalno, trebalo je biti obrnuto u prvom krugu. Ovo je smijurija što su napravili Splićanima. I sramota. U ozbiljnim demokracijama bila bi metla i rekli bi ‘idite kući ako u godinu dana niste napravili ništa, u iduće tri niste ništa'”, rekao je Plenković.

Za njega je normalna samo premoć HDZ-a

Kad već spominje ozbiljne demokracije, kažimo da bi u takvima Plenkovićeve riječi bile označene kao sramotne i to ne samo zbog uvrede Splićanima, koje je očito označio kao one koji za njega nisu normalni.

Na stranu to, problem je što premijer misli da je HDZ onaj čija premoć označava normalno stanje stvari, dok nenormalnim biva kad HDZ nije u dominantnoj poziciji. Takvo promišljanje jest čisti politički predmodernizam.

No kad već govorimo o onome što je normalno i onome što bi bilo normalno, recimo tako i da bi jedino normalno bilo da, kolokvijalno rečeno, HDZ ne postoji, odnosno da ima minoran značaj. I to iz vrlo jednostavnih razloga. Ipak se radi o zločinačkoj organizaciji, dakle stranci koja je pravomoćnom presudom Vrhovnog suda proglašena krivom u slučaju Fimi media, odnosno u aferi izvlačenja državnog novca. Podsjetimo, HDZ uz 3.5 milijuna kuna kazne državi mora vratiti i 14.6 milijuna kuna nepripadne koristi.