fbpx

LIJEČNICA PLENKOVIĆU: “Ne bježe vam liječnici van zbog novca. Tjera ih dozlaboga loš sustav u kojem napreduju najgori”

Liječnici su prošlog tjedna, nezadovoljni koeficijentima i plaćama, prozvali Vladu, te pozvali kolege da rade striktno prema propisima, što bi moglo dovesti do dužeg čekanja u zdravstvu. Resorni ministar Vili Beroš im je odgovorio da su plaće u zdravstvu porasle 40 posto u posljednje četiri godine, što je razljutilo liječnike, ali ne koliko ih je razbjesnila, sad već čuvena izjava premijera Andreja Plenkovića.

Društvenim mrežama sada se proširio status jedne liječnice koja se osvrnula na cijelu situaciju, ustvrdivši da liječnici ne odlaze iz Hrvatske samo zbog plaća.

“Selektivna istina najotrovnija je vijest koju se može servirati. Kao ona o kolegi koji je primio plaću preko 50.000 kuna. Ja sam sigurna da je to istina. No, oko te istine nedostaje nekoliko drugih istina, jednako važnih – koliko sati je odradio taj mjesec, ima li primarijat, doktorat, docenturu, profesuru, godine staža?”

‘Ne možete liječnike zadržati novcem’

Liječnica je napisala kako je točno da se tolike cifre, od 50.000 mogu zaraditi, ali ističe da se za to treba odraditi od 12 do 15 dežurstava u mjesecu. “Dežurstvo traje 24 sata. A često i nakon toga morate ostati na poslu. Kako to netko, itko, može izdržati? Pa može, jer mora. Jer nema druge. Jer nas nitko ne može zamijeniti”, napisala je.

“Istina je i da su ovakvi iznosi iznimka, ne pravilo. A iza svega, krije se najstrašnija istina od svih – ako unatoč ovakvim iznosima liječnici svejedno napuštaju zemlju, onda je problem zbog kojeg odlaze daleko veći, dublji, složeniji. I nije u iznosu na mom tekućem računu. To je, valjda, nezgodacija sa najboljim ljudima – NE MOŽETE IH ZADRŽATI NOVCEM”, poručila je te konstatirala:

“Glavni motiv nikad nije bio, niti će ikada biti, novac. Želite li biti bogati, puno je lakših poslova kojima to možete ostvariti.”

‘Problem ide dalje od nezadovoljstva plaćom’

Ustvrdila je kako je Hrvatska liječnička komora provela anketu o odlascima među svojim članovima. “I vidi vraga… Glavni motiv nije novac. Glavni motiv je zastario, trom, zaostali i dozlaboga loš zdravstveni sustav. U tom sustavu se stoji u mjestu, dakle nazaduje, u njemu se uspješno probijaju najgori od nas, dok dobri ljudi gube snagu, posustaju i na kraju samo žele živi i zdravi dočekati mirovinu.”

“Jedino sustavno u tom sustavu je uništavanje ideja i entuzijazma, volje za usavršavanjem i stvarnim napredovanjem. Cijeli sustav podsjeća na pećinskog trola. Glup, spor, loše vidi i čuje, ali ima sirovu snagu i toljagu kojom terorizira sve oko sebe. A kad se u trola ulupa pola milijarde kuna – obnova Vinogradske – on samo postaje još veći, gluplji, tromiji”, napisala je liječnica.

Konstatirala je da Hrvatsku od 2013., nakon ulaska u Europsku uniju, prosječno napuštaju dva liječnika tjedno. “Prema tome, moje vlade i moji premijeri, problem koji imate ide puno dalje od mog nezadovoljstva plaćom. Blažen je problem kojeg možete riješiti novcem. Gledate u onaj kojeg ne možete… Nije (cijela) stvar u lovi”, zaključila je.