fbpx

LOVRINOVIĆ: Eurozona je pred raspadom! U nju bi sad primili bilo koga, nitko neće pa su našli Plenkovića

Povodom odluke o ulasku Hrvatske u eurozonu s prvim danom slijedeće godine oglasio se prof. ekonomije Ivan Lovrinović.

“To je u Bruxellesu predstavljeno kao povećanje otpornosti eurozone i slično što su izjavili političari iz centra moći Europske unije, koji je jedino stalo da u situaciji ogromne krize nađu neki događaj koji bi barem malo, makar na formalnoj razini, vratio vjeru u projekt Europske unije kao i u projekt eura. I tu se našao Andrej Plenković koji žrtvuje hrvatsko gospodarstvo i sve nas kako bi politička garnitura u Bruxellesu mogla objavljivati kako je projekt euro dobar i poželjan jer eto jedna doduše mala Hrvatska ipak vjeruje u njega.

Ja već mjesecima, kao i drugi ekonomisti, tvrdim da Hrvatska nije spremna za uvođenje eura i da ćemo nastradati. Hrvatska grca u problemima a premijera nije briga za narod već da sebi osigura poziciju, kao i svojim najbližim suradnicima. Zašto u ovoj situacije euro ne žele uvesti ni Mađarska, ni Poljska, ni Češka, ni Rumunjska, ni Danska, ni Švedska…?

Govorili su da će nas eurozna zaštiti od inflacije. A ona sada divlja i u Hrvatskoj i u EU!

S druge strane, rast kamatnih stopa, koje najavljuje Europska centralna banka dovesti će do problema s Italijom koja ima ogroman javni dug. Ta će zemlja pasti na koljena. Znaći uz energetsku krizu početi će i kriza duge te će eurozona ući u veliki problem. Toliki da joj prijeti propast samog eura. A da stvar bude još gora, to su sankcijama Rusiji napravili sami oni koji su za njih glasali”, upozorava prof. Lovrinović.

Osvrnuo se i na slavlje kojim su Plenković i ostali dočekali ulazak u euro.

“Tvrde da je ulazak u eurozonu povijesni uspjeh i tko zna što još. A sada je mogao uči bilo tko, samo su čekali nekoga da se prijavi. Tek će šteta za Hrvatsku nastupiti. Ne slušajte mainstream medije koji su plaćeni da govore pozitivno o euru. Nadam se još uvijek da će jesen dovesti do ubrzanog razvoja situacije zbog energetske krize. Nadam se izvanrednim izborima u Hrvatskoj, gdje bi bila pometena ova vlada. Sabor bi tada poništio odluku o uvođenju eura. Jer euro je ozbiljna prijetnja Hrvatskoj, što ćemo tek vidjeti”, najavljuje prof. Lovrinović.