fbpx

ODLAZI KAD POSTAJE NAJGORE Ministar Marić zna što nam se sprema uvođenjem eura

Ministar financija financija Zdravko Marić napušta vladu Andreja Plenkovića. Iz vlade kažu da odlazi na vlastiti zahtjev. Zna što nam se sprema na jesen, a pogotovo kad se uvede euro. Neviđena inflacija i osiromašenje, koje će građane izvesti na ulicu. A onda je bolje ne biti u vladi.

Marić je tako otišao i pred slom Agrokora. Tada je radio u Todorićevom koncernu i imao je informacije ‘iznutra’. Kao i sada.

Poput pravog HDZ-ovca (iako formalno nije član vladajuće stranke) i njegov su mandat pratile afere.

Najupečatljivija je afera Agrokor iz 2017. godine. Nacional je objavio dokumente iz kojih je vidljivo da je ministar financija Zdravko Marić znao sve o krizi u Agrokoru još godinu dana ranije, ali je o tome lagao hrvatskoj javnosti.

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa i 2020. godine je ustvrdilo da je ministar financija Zdravko Marić povrijedio načela djelovanja zbog sudjelovanja u odlučivanju o dodjeli kredita HBOR-a tvrtki njegova prijatelja Josipa Stojanovića Jollyja.

Od ostalih afera, istaknimo i prošlogodišnje ljetovanje Marića na jahti poduzetnika Blaža Pavičića. Marić je prvo odbio dati ime vlasnika jahte, da bi zatim, nakon što je otkrio ime, rekao kako taj poduzetnik nema veze s njegovim resorom u smislu poreznog duga ili kredita HBOR-a te da su koncesije koje posjeduju Pavičićeve tvrtke ionako unutar resora Ministarstva prometa.

Osim ovog ljeta, i 2019. godine Marić je snimljen na brodu jednog prijatelja, opet poduzetnika. Radilo se o dubrovačkom poduzetniku Tomislavu Krmeku, bivšem interventnom policajcu, a danas poduzetniku koji unosno posluje s državom.

“Ministar Marić, bivši očigledno, znao je raditi taj posel vezano za financije. No, ono što je karakteristično za njega i Plenkija zajedno – radili su cijelo vrijeme za banke, a protiv opljačkanih građana. Njima se živo vodi ljubav što je 125.000 obitelji opljačkano u francima, i još 400.000 na kamatama u svim drugim kreditima. Puca im plavi HDZ-ov prsluk! Glasajte uvijek za HDZ, to je stožerna stranka u Hrvata koja svima vama donosi darove. Živjeli!”, komentirao je ostavku bivši saborski zastupnik Goran Aleksić.

Plenković bi danas nakon užeg kabineta vlade trebao predstaviti vladajućoj većini budućeg ministra financija, Marka Primorca. Radi se o profesoru ekonomije, bez dana staža u privatnom sektoru.