fbpx

Požar u Zatonu kod Šibenika: Stanovništvo se evakuira morskim putem prema Bilicama…

Požar na Benkovačkoj cesti, kod arheološkog lokaliteta Mrdakovica, u zaleđu Vodica, buknuo je prijepodne, ali se zbog jakog vjetra i dugotrajne suše nevjerojatnom brzinom širio unatoč nadljudskim naporima vatrogasaca koji su požar pokušavali staviti pod kontrolu. Vatra je od Mrdakovice probila put prema Zatonu gdje je došla do kuća. Požar gasi stotinjak vatrogasaca, preko 50 vozila i dva kanadera, a šibenskim kolegama u pomoć su došli i vatrogasci iz susjedne Splitsko-dalmatinske županije. Iza 17,30 sati počela je i evakucija stanovnika iz Zatona i Rasline morskim putem prema Bilicama, a uključili su se brzim gumenim brodovima i mještani.

Zbog požara su zatvorene županijska cesta Vodice- Gaćelezi te cesta od Šibenskog mosta prema Zatonu i Raslini gdje se vatrena buktinja nevjerojatnom brzinom proširila i stigla do samih kuća, a nekoliko ih je i oštećeno. S terena dolaze informacije kako je u jednom trenutku u Zatonu zavladala prava panika i kaos. Ljudi su prestravljeni pokušavali automobilima napustiti Zaton, a istodobno je trebalo braniti ugrožene kuće. Srećom, uglavnom su sačuvane. Uz vatrogasne snage iz Splitsko-dalmatinske županije u pomoć su stigli i pripadnici Državne vatrogasne intervencijske postrojbe Split, kako je izvijestila Hrvatska vatrogasna zajednica.

Šire šibensko područje zlokobno prekriva gusti crni dim koji je zaklonio i sunce, pa je more dobilo apokaliptičnu smeđu boju. Gašenje umnogome otežava vjetar. Od dima, žale se mještani Zatona i Rasline, ne može se ni disati, a na terenu je i županisjki vatrogasni zapovjednik Darko Dukić koji je u jednom trenutku, javlja Dalmacija. danas požarište opisao kao vatreni pakao u kojem čovjek ne zna što bi prije gasio.

– Imamo požarno ludilo, imamo više fronti, trenutno nam je probio požar od onog dijela gdje je bio prije sat vremena, sad se dva kilometra probio prema mjestu Zaton – govorio je županijski vatrogasni zapovjednik Darko Dukić za Dalmacija danas.

Nebo je prekriveno gustim dimom, a vatrogasne snage na terenu bore se nadljudskim snagama s vatrom, ne bi li je obuzdali. No, u poslijepodnevnim satima ipak je došlo do evakuacije stanovništva iz Zatona i Rasline, brodovima prema Bilicama i Šibeniku, čije je stanovništvo pozvano da primi evakuirane.

Vatra je oštetila nekoliko kuća, a jedan OPG je stradao, a životinje se pred vatrenom stihijom razbježale, i sasvim sigurno je da će vlasnici pretrpjeti znatnu materijalnu štetu. No, sve je dobro dok je glava na ramenima u ovakvim katastrofama…