fbpx

PROF. LOVIRNOVIĆ: Upravo počinje ono čega su se svi bojali – pad Italije i tragedija eura!

Talijanski premijer Mario Draghi predao je u četvrtak ostavku predsjedniku Sergiju Mattarelli, koji ga je zamolio da ostane u svojstvu vršitelja dužnosti, navodi se u priopćenju ureda predsjednika.

Politički izvori rekli su ranije ovog tjedna da će vjerojatno raspustiti parlament i raspisati prijevremene izbore u listopadu.

Kriza vlade nastupila je prošli tjedan kada članovi populističkog Pokreta pet zvijezda (M5S) nisu željeli glasati o velikom paketu pomoći gospodarstvu zbog rata u Ukrajini.

Talijanski javni dug iznosi čak 135% BDP-a i najzaduženija je članica eurozone (poslije Grčke koja ima preko 200% BDP-a duga). No, radi se o jednoj od najvećih država eurozone (4. gospodarstvu EU-a po veličini) i njen krah značio bi kraj monetarne unije. Italija je puno veća od Grčke i bit će ju jako teško spasiti.

– Upravo počinje ono čega su se svi bojali – pad Italije. Talijanima je životni standard od uvođenja eura 2001.g do sada pao oko 25%. Upravo je započela euro tragedija. Talijanski premijer Mario Draghi, po formatu bankar, podnio je ostavku. Vladao je dok je curio novac iz EU. Italija time započinje destabilizaciju Europske unije, eurozone i eura, prema kojoj je grčka kriza bila mačji kašalj. Eurozona ide prema svojo propasti jer ne može opstati novac (euro) bez države, a Europska unija nije država’, upozorava prof. Lovrinović.

Istovremeno, u Hrvatskoj Plenkovićeva vlada i potkupljeni mainstrem mediji slave ulazak Hrvatske u eurozonu.