fbpx

SUMORNA POGNOZA: Ove velike svjetske ekonomije u narednih godinu dana ulaze u recesiju

Mnoge od vodećih svjetskih ekonomija zapast će u recesiju u sljedećih godinu dana jer središnje banke provode agresivnu monetarnu politiku kako bi zauzdale rastuću inflaciju, pokazuje analiza japanske brokerske kuće Nomura holdings

‘Centralne banke sada imaju samo jedan cilj – borbu protiv inflacije. Vjerodostojnost monetarne politike je na vagi. Banke će učiniti sve da je sačuvaju’, smatra analitičar Rob Subbaraman iz Nomura holdingsa, piše CNBC.

Osim u SAD-u, on očekuje recesiju u Velikoj Britaniji, EU, Japanu, Južnoj Koreji, Australiji i Kanadi. ‘Kad imate mnoga gospodarstva koja slabe, ne možete se nadati da će vas izvući izvoz. To je još jedan veliki problem zbog kojeg smatramo da je recesija neizbježna’, istaknuo je Subbaraman.

Središnje banke diljem svijeta predugo su vodile ‘super labavu monetarnu politiku’, nadajući se da je inflacija prolazna. Sada vlade moraju pokušati vratiti kontrolu nad inflacijskim narativom.

U SAD-u analitičari Nomure predviđaju plitku, ali dugu recesiju od pet kvartala, počevši od zadnjeg kvartala 2022. godine. U gospodarstvima srednje veličine – u koja spadaju Australija, Kanada i Južna Koreja i u kojima se dogodio procvat tržišta nekretnina potaknut zaduživanjem građana – veća je opasnost od dublje recesije ako povećanje kamatnih stopa izazove krah nekretninskog tržišta i razduživanje.

‘Zemlja koja iskače je Kina jer se oporavlja od recesije izlaskom gospodarstva iz lockdowna. Iako uvijek postoji opasnost od ponovnog uvođenja karantene i nove recesije dok god se Peking drži svoje strategije nulte stope covida’, navodi se u analizi Nomure.

‘Ako središnje banke ne pooštre monetarnu politiku, gospodarstva bi mogla upasti u inflacijsku spiralu, što bi teško pogodilo obične građane. Zbog toga je bolje za svjetsku ekonomiju da pretrpi recesiju i smanji inflaciju jer bi bilo opasno dopustiti da ona izmakne kontroli, kao što smo naučili 1970-ih’, zaključio je Subbaraman.