fbpx

Tolušić uhićen – terete ga za ozbiljan kriminal

Policijski istražitelji rano jutros došli su na vrata bivšeg potpredsjednika Vlade i ministra Tomislava Tolušića u Virovitici. Policija je potvrdila da su kriminalističkim istraživanjem obuhvaćene dvije osobe, a u pitanju su sumnje u gospodarski kriminal.

Riječ je istrazi koja je pokrenuta na zahtjev Ureda europskog javnog tužitelja, koji se oglasio o jutrošnjoj akciji te potvrdio da su uhićene dvije osobe zbog sumnje na subvencijske prijevare i zlouporabu položaja i ovlasti. “Navedene radnje odnose se na dvije osobe zbog sumnje na počinjenje subvencijske prijevare i zlouporabe položaja i ovlasti vezano uz dva natječaja u vinskom sektoru, koje je raspisala hrvatska Agencija za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju. Ta je dva natječaja sufinancirala Europska unija”, priopćili su.

“EPPO će nakon ispitivanja osumnjičenika donijeti odluku o daljnjem postupanju u predmetnom slučaju, o čemu će pravodobno obavijestiti javnost. Do tada neće biti objavljivane nikakve dodatne pojedinosti”, dodaju.

Odveden nakon pretresa kuće i vinarije

Kako navodi Jutarnji, nakon što su mu došli u kuću, policija je Tolušića odvezla u njegovu vinariju koja se nalazi u prigradskom naselju Rezovačke Krčevine. Nakon pretresa i izuzimanja dokumentacije, Tolušić je nešto prije podneva odveden u policijskom kombiju.

Tko je još jutros uhićen

Oglasila se i policija. Potvrdili su da akciju provode Policijski službenici Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta po nalogu Ureda europskog javnog tužitelja u Republici Hrvatskoj.

U pitanju su sumnje u gospodarski kriminal, konkretnije u subvencijsku prijevaru, zlouporabu položaja i poticanje na zlouporabu položaja.

Kriminalističkim istraživanjem, kako navodi policija, obuhvaćene su dvije osobe s područja Policijske uprave virovitičko-podravske. Jedan je bivši državni dužnosnik, dakle evidentno Tolušić, dok je druga osoba zaposlenik tijela državne uprave.

Za što je sve bio prijavljen Tolušić

Telegram je neslužbeno doznao da je Tolušić ranije bio prijavljen zbog toga što je prijavljivao zemlju za poticaje, iako su već na njoj i prije postojali vinogradi. Također, doznali smo da je Tolušić bio prijavljen i za mijenjanje iznosa poticaja u kasnijoj fazi natječaja.

Osim toga, istražitelji su prije par mjeseci po nalogu EPPO-a i u Ministarstvu regionalnog razvoja i europskih fondova izuzeli dokumentaciju o poslovima koje je nekadašnji ministar Tolušić sklopio s tvrtkom Omega software.

Tolušić nije dugo bio u ovom ministarstvu. Na funkciju je stupio u siječnju 2016., za vrijeme premijera Tihomira Oreškovića, a već u listopadu te godine Andrej Plenković prebacio ga je u Ministarstvo poljoprivrede.

Omega Software, potpore gospodarstvenicima…

No, u tom kratkom mandatu Tomislava Tolušića sklopljen je prvi od četiri ugovora s Omegom software, za izradu i održavanje sustava eFondovi. Taj posao je s prvotnih 4,6 narastao na 32 milijuna kuna pa je aktualna ministrica u ljeto ove godine prekinula suradnju s tom tvrtkom, tvrdeći da je ugovor tako formiran da se na natječaj nije mogao javiti nitko osim Omege Software.

Podsjetimo, ugovore s tom tvrtkom, nakon Tolušića, potpisivala je i bivša šefica Ministarstva regionalnog razvoja Gabrijela Žalac. Telegram je još 2019. upozorio javnost kako je ministarstvo Gabrijele Žalac s tom tvrtkom potpisalo dva identična ugovora za identične poslove.

Podsjetimo, Tolušić je obuhvaćen i istragom o sumnjama u malverzacija s dodjelama poticaja gospodarstvenicima, kojom je obuhvaćen bivši ministar gospodarstva Darko Horvat.